sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Nousulohia kalastamassa Kymijoen Korkeakoskella

Kymijoen Korkeakosken ensimmäinen nousulohi saatiin vuonna 2015 jo ennen Juhannusta, mikä on sinällään suhteellisen harvinaista. Yleensä ensimmäisiä lohia saadaan odotella heinäkuun puolelle. Suomenlahden yleinen lohitilanne lupaa myös hyvää lohennousulle Kymijokeen, koska meressä lohta tuntuu olevan hyvin. Ainoa pelko ovat korkeakoskenhaaran lohirysät, joita löytyy aivan jokisuulta. Pidän hieman "tekopyhänä" sitä, että samaan aikaan, kun jokeen rakennetaan lohiportaita Korkeakoskeen, niin jokisuulla pidetään rysiä lohennousua estämässä. Jokin ei nyt aivan täsmää tässä yhtälössä?

Olimme toissaviikolla nousulohien perässä Korkeakoskella, johon tutustutin poikani Oliverin ensimmäisen kerran viime vuonna. Silloin ei lohia tavoitettu, iso hauki kylläkin. Itse aloitin joelle kalastamisen 1995. joten tänä vuonna tulee 20v täyteen kalastushetkiä Kymijoella. Kymijoelle tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni, ja tämä aion siirtää pojalleni. Aikanaan Suomessa oli kolme isoa K:ta - Kymijoki, Kokemäenjoki ja Kemijoki. Mikään näistä ei ole entisensä - kiitos vesivoiman. Kymijoella on näistä joista ehkäpä parhain tulevaisuus...

Reissu oli myös sinänsä erilainen, että houkuttelin mukaani pitkäaikaisen kalakaverini Villen, jonka kanssa olemme uistelleet toistakymmentä vuotta. Villen kanssa emme ole kuitenkaan käyneet jokikalasssa lohien perässä aikaisemmin, joten spinflugakalastus oli Villelle uusi kokemus. Olin valmistellut reissuun kahdet setit sekä sitonut putkiperhoja edellisenä iltana toistakymmentä. Perhonsidontataito ei katoa mihinkään, vaikka muutaman vuoden taukoa pitäisikin. Putkiperhoja on kuitenkin tullut sidottua muutama tuhat kappaletta.

Ennen laiturilla menoa oli vuoro hakea kalastusluvat Kotkan Kalastuspisteestä. Samalla saimme tuoreimmat kuulumiset ja sen tiedon, että kevään aikana jokeen on noussut komeita taimenia. Kevättaimenten keskipaino oli 5.2kg, joka on Suomen mittakaavassa todella kova. Kymijoen kevättaimenet ovat aina olleet isoja ja sitä ne ovat vieläkin. Kevättaimenille oli maittanut sekä putkiperho että lusikka.

Kalaportaiden rakentamisen aikana laiturin yläpää ei ole käytössä, mutta se ei meitä haitannut. Itse viihdyn parhaiten kapeikossa sekä alalaiturille. Myös kalaa saadaan näiltä aivan yhtä lailla kuin laiturin yläpäästä. Toki olen itsekin saanut ensimmäisen yli 10kg loheni laiturin yläpäästä, joten kyllä se voidaan kalapaikaksi luokitella.

Oliver valitsi heti ahkerasti erilaisia vieheitä ja niitä vaihdeltiin lähes jokaisen heiton jälkeen...heh!

Vieheitä vaihdeltiin ahkerasti - välillä jokaisen heiton jälkeen

Kovin kauan emme heitelleen, kun ensimmäisen kala oli kiinni. Olin heittänyt FL Lime putkiperhon kauaksi vastarannalle ja annoin Oliverin kelata perhon sisään. Pian Oliver ilmoittikin, jonkun kalan sätkivän siiman päässä. Ville tarttui jo haavin, mutta kyseessä olikin Kuha. Kaikki kalat ovat nuorille kalastajanaluille tervetulleita, joten Oliver oli enemmän kuin iloissaan.

Väsytys käynnissä

Ei nousulohi - vaan jokeen noussut kuha

Juoksutus oli ihanteellinen tällä kertaa ja turbiineista meni läpi +90 kuutiota, joka on punttikalastajalle erinomainen virtaus. Oli mukava uittaa putkiperhoa oikein kunnolla, mutta kaloja oli saanut olla enemmän. Muutaman taimen pintoi joessa koko ajan, mutta lohista ei ollut suuremmin tietoa. Viimeiset vuodet eivät ole olleet mairittelevia Korkeakoskella, mutta tänä vuonna toivo elää paremmasta lohivuodesta. Aikanaan lohta oli joessa paljon ja itse toivon sen ajan palaavaan, koska Kymijoki on sen ansainnut. 

Oliver kalasti ahkeraan 6h päiväluvan

Välillä pitää pysähtyä miettimään, että mistä nousulohen tavoittaa?

No kuinkas meidän ensikertalainen Ville pärjäsi? Hyrräkelalla heittäminen ei ole helppoa, mutta siitä Ville selviytyi kunnialla. Spinflugakalastuksen ehkä haastaviin osuus on oppia tuntemaan, että kuinka paino menee pitkin pohjia. Pitää osata kelata sekä nostaa vapaa oikeassa suhteessa, jotta setti ei ole koko ajan kiinni pohjassa. Punottu siima pitää tuntuman herkkänä, mutta tämä on kuitenkin selkeästi taitolaji, jonka oppii vain käytännön kautta. Ville sitoi aika paljon uusia settejä laiturilla, mutta niinhän me kaikki alkuvaiheessa. Kymijoki opettaa, eikö vain?

Ville alkoi päästä sisään Spinflugakalastukseen

Tällä reissulla emme saaneet nousulohia- tai taimenia. Itse asiassa Oliverin kuha oli päivän ainoa saalis koko laiturilta. Kalastajia oli ehkä noin kymmenkunta. Lohennousu antaa odottaa itseään ja palaamme taas laiturille, kun lohia alkaa olla ilmaantunut saalispäiväkirjaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti