torstai 18. kesäkuuta 2015

Pikkuplaanarit vertailussa - kokemuksia vuosien varrelta

Viimeisen vuosikymmenen aikana on tullut kokeiltua kaikenlaisia pikkuplaanareita, jotka ovat olleet enemmän tai vähemmän hyviä. Tässä juttusarjassa on tarkoitus avata omia kokemuksia pikkuplaanareista ja tuoda esiin niitä pikkuplaanareita, jotka soveltuvat parhaiten omaan vetotyyliini. Itse arvostan pikkuplaanarin suhteen erityisesti seuraavia ominaisuuksia: hyvä vetokyky sivulle, kestää myös aallokkoa ja kovempaa tuulta, helppo laukaistavuus, pikkuplaanari ei saa lähteä sukeltamaan sekä kestävyys pidempiaikaisessa käytössä.

Esittelen tässä pikkuplaanarit, jotka ovat olleet käytössä viimeisen 15v aikana ja millaisia käyttökokemuksia olen näistä havainnut.

Puuvalmisteiset isot pikkuplaanarit

Pikkuplaanareilla uistelumme alkoi näiden puuvalmisteisten pikkuplaanarien käytöllä. Paikalliset kalastusliikkeet myivät näitä ja materiaaliltaan nämä olivat jonkinlaista vaneria sekä usein myrkynpunaisia väriltään. Pikkuplaanarissa oli erillinen rungosta lähtevä "aisa", jonka päässä oli harmaa kumi, jonka ympärille siima kierrettiin. Plaanarin perässä oli lukko, johon siima myös laitettiin.

Hyvää: Puuvalmisteisen plaanarin vetokyky oli hyvä ja se veti mallikkaasti sivulle sekä nämä sai laskettua hyvin pitkälle. Mutta siihen ne hyvät ominaisuudet sitten jäivätkin.

Huonoa: Plaanarilla oli järkyttävän kova vetovastus ja välineet olivat kovilla tämän suhteen. Lisäksi plaanaria ei voinut laukaista, vaan kalan ollessa kiinni niin piti kelata koko sivu ylös. Tämä oli täysin järjetöntä. Tämän ohella puuplaanari lähti aina ajottain sukeltamaan ja kääntyi tietysti toiseen suuntaan. Vetovastus oli niin kova, että näiden ylöskelaamisessa kesti yhtä kauan kuin merilohia väsytellessä. Jäivät yhden kesän mittaiseksi kokeiluksi.

Arvosana: 5

Pikku- Wille




Ensimmäisiä todella kaupallisia pikkuplaanareita, joita myytiin todella paljon ja näitä käyttivät lähes kaikki yhdessä vaiheessa. Puuplaanareiden jälkeen tuntuivat todella mielekkäiltä käyttää. Willen hyvä puoli oli se, että niitä voitiin käyttää kummalla puolella tahansa, koska puolta voitiin vaihtaa kätevästi. Siima kierrettiin vapauttimen ympäri ja laitettiin lisäksi perässä olevan lukon väliin. Willen sisällä oli hiekkaa vastaavaa ainetta, jonka oli tarkoitus tasapainottaa plaanaria.

Hyvää: Helppokäyttöisyys ja soveltuu kevyeen uisteluun. Puolenvaihtaminen mahdollista, joka lisää monikäyttöisyyttä.

Huonoa: Wille ei oikein kestänyt keliä ja alkaa heti hyppimään sekä nykimään pahasti taaksepäin. Tämä ei ainakaan parantunut vieheiden tai raksien uintia. Wille ei myöskään kestänyt painotusta ja jos perään lisäsi isomman painon, niin plaanari jäi ikävästi laahaamaan. Plaanarin laukaiseminen kalan ollessa kiinni, ei myöskään ollut kovin helppoa. Wille ei myöskään ollut kova vetämään sivulle, jos samalle puolelle halutaan laittaa esimerkiksi 3-4 pikkuplaanaria. Jäi auttamatta vuosien varrella kehityksestä jälkeen ja hyvin harvalla uistelijalla enää käytössä. Sukeltaa kovassa aallokossa ja kaatuu taaksepäin. Ei merikäyttöön tai aktiiviseen uisteluun.

Arvosana: 6+

Walleye Board

Walleye Board nousi suosioon samaan aikaan kuin Wille ja oli ikään kuin tästä jykevämpi versio. Näille mekin vedimme monta vuotta ja plaanari oli astetta kehittyneempi. Siiman saa kätevästi laukaisijan väliin ja plaanarin takaosassa siima laitetaan kulkemaan nostettavan tapin välistä. Walleye Board oli siinä mielessä kehittynyt, että nyt pikkuplaanariin pystyi lisäämään painoa ja plaanari jaksoi kuitenkin vetää tarpeeksi sivulle. Plaanarissa oli alapaino, jota pystyi säätämään mieleisen uinnin saamiseksi. Vuosien varrella tätä tuli kuitenkin käytettyä aika vähän. Plaanari itsessään oli hyvin kestävä, kuten Willekin.

Hyvää: Kestävyys kovassa uistelukäytössä. Walleye board jaksaa vetää myös uistelupainoja perässään. Laukaistavuus oli parantunut verrattuna alkuaikojen pikkuplaanareihin. Walleye Board kesti myös keliä kohtuullisen hyvin.

Huonoa:  Walleye Board on hyvin raskasvetoinen ja tässä yksi suurin ero markkinoiden parhaimpiin plaanareihin. Plaanari vetää kohtuullisen hyvin sivulle, mutta ei kuitenkaan ole kärkipäätä tämän suhteen. Walleye Board osaa olla myös hieman arvaamaton aallokossa ja plaanarin on mahdollista sukeltaa. Laukaistavuus ei ole parhaiden plaanarien tasolla sekä Walleye Board antaa turhaan vastusta, kun kala on kiinni ja plaanari on laukaistuna.

Arvosana: 7+

Norppa- malliset plaanarit


Markkinoilla on paljon Norpan tyylisiä plaanareita ja on tietysti niitä aitoja Norppia. Norppa on kotimainen tuote, josta on tehty pientä mallia, sitä kaikkein suosituinta keskikokoa ja isoa "myrskymallia". Käsittelen tässä kansan suosimaa keskikokoa. Norppa on alumiinen plaanari, jossa on foam kelluke parantamassa uintia sekä kelluvuutta. Plaanari on varustettu metalliaisalla, jonka päässä on laukaisija, tyypillisimmin Scottyn laukaisija. Perässä on lukko, jonka kautta siima laitetaan kulkemaan. Plaanari uittaa hyvin niin vaappua, vetopeltiä kuin raksia. Tämän lisäksi plaanari on hyvin kestävä ja pitkäikäinen.

Hyvää: Kotimainen laadukas tuote, joka on hyvin kestävä. Norpasta on saatavilla kolmea eri kokoa. Norppa kestää hyvin keliä niin sisävesillä kuin merellä. Alumiini soveltuu hyvin pikkuplaanarin materiaaliksi. Laukaistavuus on erittäin hyvä ja plaanari tulee täysin ilman vastusta väsytystilanteessa. Varma valinta pikkuplaanariksi.

Huonoa: Perässä oleva lukko on usein hyvin hengetön ja tämä kannattaa vaihtaa ensi tilassa. Näiden kanssa tuli yleensä ongelmia ja plaanarin menetykset johtuivat lukosta. Toiset tykkäävät Norpasta ja toiset eivät. Itselläni oli yhteen aikaan koko setti Norppia, mutta itse en pitänyt siitä että ne eivät vedä tarpeeksi sivulle. Omaan uistelutekniikkaamme soveltuu parhaiten tasaisesti ja hyvin sivulla vetävä plaanari, jonka koen tärkeäksi erityisesti raksiuistelussa. Norpalla oli joskus tapana jäädä hieman laahaamaan ja havaitsimme näissä aika paljon yksilökohtaisia eroja.

Arvosana: 8+

Levi Charter pikkuplaanari




Viimeiset viisi vuotta olemme vetäneet Levi Charter plaanareilla, joihin pääsin tutustumaan aikaan Äänisellä. Ensimmäiset versiot olivat puisia, joissa oli maalaus päällä. Nämä olivat erittäin toimivia, toki nämä eivät olleet huoltovapaita, mikäli plaanarin ei halunnut vettyvän. Levi Charter plaanarista tuli aikanaan päivitetty versio, joka on erinäistä muoviseosta. Tämä versio on huoltovapaampi ja siihen oli ilmestynyt metallinen painolaatta plaanarin kääntöpuolelle. Tämän tarkoitus oli estää aallokossa hyppimistä. Levi Charter plaanariin liimataan myös muovinen alasuksi, joka parantaa plaanarin vetokykyä merkittävästi. Ilman alasuksea plaanari on aivan erilainen ja mielestäni vaatii aina kyseisen muovisuksen toimiakseen kunnolla.

Hyvää: Plaanari vetää erittäin hyvin sivulle ja tämä on yksi plaanarin parhaista ominaisuuksista. Näin pikkuplaanareita pystyy hyvin laskemaan 4-5 puolelleen ja silti kaikkein ulommaisin plaanarikin tulee kauniisti samassa linjassa. Plaanarit ovat olleet tasalaatuisia ja emme ole havainneet yksilökohtaisia eroja. Laukaisija on hyvin toimiva ja plaanari on helppo vapauttaa. Väsytystilanteessa plaanari tulee hyvin kevyesti perässä, eikä aiheuta ylimääräistä vastusta. Levi Charter kestää hyvin kovaakin aallokkoa, vaikka ei ole markkinoiden isokokoisin plaanari. Kestää myös hyvin painotusta. Kokonaisuudessaan yksi parhaista pikkuplaanareista.

Huonoa: Kuten Norpassa, niin perässä oleva lukko on aivan olematon, joka kannattaa heti vaihtaa. Liimattava alasuksi on hieno asia, mutta näiden suhteen piti nähdä melkoisesti vaivaa. Loppukauden pakkasilla suksia meni rikki ja aina jos plaanari sattui tippumaan veneen pohjalle, niin suksi oli heti rikki. Vaihdoin vuosien varrelle varmaan 50 suksea ja tämä alkoi vähitellen rassaamaan. Ne plaanarit mistä oli suksi hajalla, niin vetivät heti selkeästi heikommin ja niitä ei voinut laittaa ulommiksi, koska ero vetokyvyssä oli merkittävä.

Arvosana: 9-

Rhino Salmon Tracker pikkuplaanari


Noin vuosi sitten aloin kartoittamaan vaihtoehtoa Levi Charterille, koska suksien kanssa leikkiminen alkoi riittää. Kuten edellä mainitsin, niin suksienvaihto tuli enemmän kuin tutuksi. Vaatimuksena oli Levi Charterin kaltainen vetokyky, mutta parempi kestävyys. Sain hieman sattuman kautta käsiini Rhino Salmon Trackerin. Kyseessä on alumiinen pikkuplaanari, jonka muut osat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pikkuplaanarissa on myös lippu, joka on pieni asia mutta tärkeä havainnoinnin kannalta. Plaanari itsessään on hyvin vankka ja valmistettu laadukkaista materiaaleista. Rhino vetää erittäin hyvin sivulle ja erityisesti plaanarin vapauttaminen väsytystilanteessa on vaivatonta ja plaanari tulee kevyesti ilman vetovastusta, vaikka siiman päässä olisikin kala.

Hyvää: Laadukkaat materiaalit ja laadukas viimeistely. Erittäin hyvä vetokyky sivulla, helppo laukaistavuus ja ei ylimääräistä vetovastusta väsytystilanteissa. Huomiolippu on tervetullut lisä pikkuplaanariin, joka auttaa havainnointia. Plaanarin peräosan lukko on myös laadukas ja kestää kovempaakin käyttöä. Rhino Salmon Tracker on tehty koviin olosuhteisiin, joka ei aallokkoa pelkää. Soveltuu niin sisävesille kuin merellekin.

Huonoa: Ei toimiteta valmiiksi kasattuna, vaan aisan joutuu kokoamaan.

Arvosana: 9 1/2.


1 kommentti:

  1. Norpan ja Rhinon perälukon voi helposti korvata QR-laukaisimella,
    joka ei päästä pikkuplaaneria valumaan lainkaan siimastopparille
    väsytystilanteessa. Stopparia ei tarvita ja plaanerin saa ajoissa pois
    tieltä. Laukaisinten saaravuus ei ole ollut hääviä, mut Samilta Kuopiosta
    pari löytyi

    VastaaPoista