tiistai 4. elokuuta 2015

Syvä ja mahdollisuuksien Toisvesi

Näsijärven vesistöön kuuluva Toisvesi sijaitsee Virroilla, Pohjois- Pirkanmaalla. Toisvesi on yksi Suomen syvimmistä järvistä, jonka syvänteet ulottuvat lähes 90m syvyyteen. Itse en ole koskaan Toisvedellä käynyt kalassa, mutta olen usein pysähtynyt katsomassa Toisvettä järven eteläpäässä matkalla Pohjanmaalle. Olen myös useamman vuoden ajan tutkinut Toisveden pohjakarttaa ja on ollut tarkoitus käydä järvellä uistelemassa. Muutama tuttuni uistelee järvellä muutaman reissun vuosittain. Tiedän, että järvessä on jättiläismäisiä haukia sekä isoa kuhaa. Tämän lisäksi uskon, että järvessä on isoa jalokalaa. Järveen on istutettu järvilohta sekä taimenta. Jalokalat painuvat aivan varmasti isoihin syvänteisiin, joista niitä olisi luontevaa pyytää loppusyksystä. Järvellä uistellaan kyllä, mutta uistelu painottuu pääosin kuhan- ja hauenuisteluun sekä  rantapenkkoihin.

Kun kyseessä ovat näin isot syvänteet, niin ison jalokalan tavoittaa syvänteen päältä loppusyksystä tai alkusyksystä harppauskerroksesta esimerkiksi takiloiden avulla. Järvessä on kuitenkin äärimmäisen vahva muikkukanta, tosin ammattipyyntiä myös ilmeisesti aika paljon. Näin minulle rantakalliolla kerrottiin paikallisten toimesta.  Seuraava missio on tutustua Toisveden syvänteiden salaisuuksiin ja järvi vaikuttaa jotenkin hyvin mystiseltä, ehkäpä jopa hieman pelottavalta. Järven rannoilla kiertää huhu, että järvellä voi vetää aivan tyhjää, tai sitten syvyyksistä voi saada jotain ennennäkemätöntä. Tämän tarun todenperäisyyden aiomme selvittää syksyn aikana.

Mystinen Toisvesi, joka on Suomen syvimpiä järviä

Järveen tutustuttiin ensin heittokalastaen, seuraavaksi uistellaan syvänteitä

Toisveden osalta voidaan todeta, että annan plussapisteet hienosta laskupaikasta järven eteläpäässä. Harvoin näkee, että on hyvin tilaa trailereille sekä varten vasten on tehty asvaltoitu kääntypaikka veneenlaskua varten. Tästä on mukava laskea vene vesille. Useassa kalastuskohteessa itseäni on ärsyttänyt se, että kun rantaudutaan, niin ei olla rakennettu mitään pientä paikkaa mihin vene kinnittää ennen veneennostoa tai nostovuoroa odotellessa. Tämä ei kuitenkaan vaadi kuin muutaman parrun ja hieman painekyllästettyä. Toisvedellä tämäkin puoli oli hienosti kunnossa.

Veneenlaskua varten tehty kääntöpaikka

Nokka tuonne ja vene vesille. Ei pysäköintiä kyseiseen paikkaan

Eikun vene vesille

Laskuluiska kallioiden keskellä

Ennen laskuluiskaa on hyvä paikka rantautua ja kiinnittää vene


Odotan jo mielenkiinnolla, että pääsemme Toisveden aalloille. Jos kalastat Toisvedellä, niin kommentit liittyen Toisveden kalastukseen sekä erityisesti "punalihaisen" kalastukseen ovat tervetulleita. Jutun perään on helppo heittää kommentti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti