maanantai 24. elokuuta 2015

Siirtymä umpikelasta avokelaan - nuoren kalastajan kehityskaari

Juniorien on kaikkein helpointa aloittaa kalastus onkimisen kautta muutaman vuoden ikäisenä, jonka jälkeen vuoroon tulee heittokalastus 3-4v ikäisenä. Yleensä heittokalastus aloitetaan umpikelalla, joka on kaikkein helpoin istuttaa nuoren kalastajanalun käteen . Umpikelalla on vaivatonta heittää ja siimasotkutkin ovat kohtuullisen harvinaisia. Kalastus ei katso sukupuolta, joten suosittelen ottamaan myös tytöt reippaasti mukaan kalastukseen. Lapset tykkäävät kovasti luonnosta ja samalla kalat tulevat tutuiksi niin tytöille kuin pojillekin. Meillä on tapana laittaa kaloja isoon ämpäriin ja tutkia miten kalat eroavat toisistaan. Särjellä on punaiset silmät ja ahvenella terävät piikit - kuuluvat usein lasten suusta. Päästämme aina lopuksi kalat takaisin veteen tutkiskelun jälkeen ja olen alusta asti pyrkinyt opettamaan lapsilleni kalojen kunnioitusta sekä kalojen vapauttamista. Ruokakalat otamme, mutta muiden annamme kasvaa rauhassa.

Umpikelalla on helppo aloittaa heittokalastus niin järvellä kuin koskilla

4v Selina- tyttönen harjoittelee heittokalastusta

Kalastus sopii erinomaisesti myös tytöille

Kalastuksessa lapset pääsevät lähelle luontoa

Nälkä kasvaa junioreilla selkeästi muutaman vuoden heittelyn jälkeen ja erityisesti jos iskällä nähdään hyrräkela tai avokela kädessä, niin mielenkiinto erilaista kelaa kohtaan herää nopeasti. On hyvin tärkeää, että lapsi oppii ensin heittämään umpikelalla hyvin sekä erilaisista asennoista niin sivulta kuin yläpuolelta sekä vasemmalta ja oikealta. Tämän jälkeen on perusteltua siirtyä heittokalastuksessa seuraavalle tasolle. Poikani Oliver on nyt 6- vuotias ja täyttää ensi vuonna seitsemän. Koin, että nyt oli aika siirtyä seuraavalle tasolle heittokalastuksen osalta. Päätin hankkia pojalleni sopivan kokoisen sekä kevyen avokelan ja siihen sopivan vavan. Umpikela siirtyy luontevasti tyttärelle, joten tavara kiertää lapselta toiselle.

Oliveria kiinnostaa erityisesti jigikalastus ja itse jigit tuntuvat olevan suosittuja leikkikaluja. Ja kukapa näistä hassun värisistä silikoni- lötköistä ei tykkäisi;) Päädyin hankkimaan Oliverille ensimmäisiksi "ison kalamiehen" välineiksi Quantumin Escalade spin FD520 kelan ja tähän vavaksi Quantumin hypercast XTC 20g vavan. Vapa on hienon vihreä, joka tuntui olevan kovasti juniorien mieleen. Yhdistelmä on sopiva kevyt kokonaisuudessaan, mutta kuitenkin sen verran isompi että sillä voi koskilla heittää myös hieman painavampia uistimia. Tulossa on myös hieman kevyempi kokonaisuus puhtaasti jigikalastukseen.

Quantum Hypercast & Quantum Escalade Spin FD520

Vihreä väri miellytti junioreita

Laadukas sekä järkevän hintainen yhdistelmä

Korkkikahvat sekä kunnollinen putti

Seuraavaksi aloitamme harjoittelemaan avokelalla heittelyä, joka vie varmasti oman aikansa. Erityisesti siiman kiinni pitäminen sormella tulee varmasti tuottamaan aluksi keskittymistä, mutta kun siihen pääsee sisään, niin heittopituudet ovat avokelalla aivan omaa luokkaansa. Oliver oli myös pyytävät kuitusiimaa uuteen kelaan, joten toive toteutettiin. Tästä se varsinainen kehityskaari alkaa ja tällä setillä uskaltaa tulla vaikka pohjoisen lohijoelle...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti