tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tutustuminen Kokkolan satamiin ja veneenlaskupaikkoihin

Olin työreissulla kesäkuun puolivälissä Kokkolassa, jossa tarjoutui mahdollisuus tutustua alueen venesatamiin sekä erityisesti veneenlaskupaikkoihin. Kyllä otti "sydämestä", kun ei ollut venettä mukana vaan joutui vain tyytymään merelle katselemaan. Tietysti käynnissä ollut myrskyisä tuuli hieman rauhoitti menohaluja. Tällä kertaa ehdin tutustumaan Mustakarin sekä Trullevin venesatamaan.

Pitkään on ollut mielessä, että tulemme tekemään merilohireissun Kokkolaan ja yövymme Tankarissa. Tänä vuonna kovat tuulet sekoittivat aikataulut ja emme päässeet tekemään reissua. Mutta kautta on onneksi vielä jäljellä, koska kesäkuu on hyvää lohiaikaa Kokkolan leveysasteilla.
Kokkolaan on helppo tulla esimerkiksi Tampereelta tai vaikkapa Helsingistä. Pohjanmaan uistelijoille Kokkolan onkin niin sanotusti kotivesi. Kokkola vaikutti erittäin idylliseltä merenrantakaupungilta ja satamat eivät olleet kaukana keskustasta. Satamiin oli hyvin selkeä ajaa autolla ja vaihtoehtoja on tarjolla useita. Maisemat tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka en vesillä tällä kertaa ollutkaan, niin ajattelin hieman esitellä paikkoja kuvien kera. Moni Kokkolaan mielivä on kuitenkin kiinnostunut laskuluiskista ja muista tiedoista.

Mustakarin Kesäravintola - lohitreffien tukikohta sekä muonitusta kalamiehille

Mustakarin satamaa

Tilava satama vierasvenepaikkoineen

Mustakarin laskuluiska

Kohtuullisen jyrkkä luiska


Mustakarin laskuluiska vaikutti siltä, että siitä saa veteen isommankin veneen. Ympäriltä arvioituna betonilaatta saattaa olla kohtuullisen lyhyt, joten traileria ei kannata laskea aivan mielettömän syvälle. Laskuluiska oli kokonaan alfaltoitu, josta pluspisteet. Tämä on hyvä vaihtoehto lohenuistelijoille sekä muille veneilijöille veneen laskuun. Mustakarin satamassa on hyvin tilaa trailerille sekä kesäravintolasta saa ruokaa ja virvokkeita. Suosittelen!

Trullevin kalasataman aluksia

Kalasatama

Ammattipyytäjien kanssa kannattaa keskustella merilohen viimeisimmistä liikkeistä

Trullevin aallonmurtaja

Trullevin satama-allas


Trullevin kalasatamaan ajetaan hieman pienempää tietä perille asti. Loppupätkä matkasta on hiekkatietä, mutta aivan hyväkuntoista koska rannassa on asutusta. Satamassa on myös hyvin tilaa trailereille sekä veneen laskemiseen. Kalasataman aallonmurtajan vieressä on puinen tähystystorni, josta näkee hienosti avomerelle. Tästä on mukava katsella kohti Tankaria ja varmistaa millainen keli merellä vallitsee. Mikäli korkeanpaikan kammoa löytyy, niin suosittelen katselemaan merelle vain aallonmurtajalta. 

Tuolla ne lohet vaeltavat

Näkymää avomerelle

Tankar vasemmalla

Trullevin laskuluiska

Pientä pöheikköä, mutta hyväkuntoinen ramppi

Isommankin veneen saa vesille

Luiskalla voi olla aallokkoa sopivalla tuulella

Näkymää luiskalta merelle päin


Trullevin laskuluiskat soveltuvat myös hyvin veneen laskemiseen, vaikka kyseessä olisi isompikin vene. Erona Mustakariin on ehkä se, että Trulleviin näyttää tuuli pääsevän iskemään ja nostaa aallon myös luiskan kapeikkoon. Lähellä on onneksi myös laituri, johon veneen kanssa pääsee rantautumaan. Kovalla tuulelle veneen nostamiseen kannattaa varata aikaa. Satama itsessään on puitteineen erinomainen lohenuistelijalle, mutta täällä ei ole tarjolla palveluita kuten Mustakarissa. 

Ennen Trullevin kalasatamaa huomasin myös yhden luiskan, josta veneen myös laskea. Tämä hiekkaluiska soveltuu pienemmille veneille, isompaa venettä en tästä laskisi.

Pikkuluiska lähellä Trullevia


Kokonaisuudessaan pitää sanoa, että Kokkola tarjoaa hyvät puitteet lohenuistelijoille. Kannattaa pitää myös mielessä, että kotimaasta löytyy hienoja kohteita lohenuisteluun, joita kannattaa suosia. Itämeren lohitilanne on tällä hetkellä hyvällä tasolla, jolloin merilohia saadaan mukavasti esimerkiksi Kokkolan korkeudelta. Palvelut ja maisemat ovat erinomaiset. Voin vain kuvitella kuinka hieno saari Tankar on ja siellä aion käydä kesällä tutustumassa. Ottipaikoille ei tarvitse ajaa pitkälle Tankarista, kertovat paikalliset. Siitä tulemme lähivuosina ottamaan selvää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti