tiistai 10. marraskuuta 2015

Anchovy täkyraksien uintivideoita

Ties kuinka monta kertaa on ollut mielessä, että yhdellä reissulla kuvaisin videokameralla erilailla viritettyjen täkyraksien uinteja. Viimeksi oli niin tyyni keli, että kaivoin videokameran laukusta ja laitoin "filmin pyörimään". Tällä kertaa kuvasin Anchovy täkyrakseja, koska emme muuta käytäkään. Kotimaisen elokuvan pääosissa nähdään kanadalaiset päätähdet Anchovy Bullet Roll sekä Anchovy Special. Kuvauspäivä oli harvinaisen aurinkoinen marraskuun päivä, joten osa videoista on hieman kirkkaita ja valoa heijastuu pinnasta häiritsevästi. Uskon, että näistä pääsee kuitenkin hyvin jyvälle. Kuvaushetkellä vetovauhti on noin 2.8km/h.

Anchovy Special - nokkauinti
Nokkauinti viritetään siten, että tehdään uusi reikä samaan linjaan kuin "tehdasreikä", mutta keskelle huppua. Tästä saadaan aikaan hieno uinti, jossa raksi pyöräyttää nokan kautta kevyen pyörähdyksen.

Anchovy Special - pyrstönletkautus
Lähellä vakioreiän uintia, mutta kulmaa säädetty hieman enemmän nokkaan päin. Välillä äärimmäisen tehokas uinti, johon erityisesti meidän kokemuksen mukaan taimen välillä iskee hanakasti, myös toki järvilohi. Kovaan keliin emme usein viritä kyseistä uintia, koska se ei tunnu kestävän kovaa aallokkoa, vaan uinti lähtee kovenemaan aallokan mukana. Tuulenvoimakkuuteen 2-5m/s pitää aina ehdottomasti muutama kyseistä untia virittää. Erityisen hyvä takilassa sekä perävavassa potkurivirtaan.

Anchovy Special - katkoileva putkiuinti
Putkiuinti muodostuu kiteytetysti siitä, että täkyraksi pyörähtää akselinsa ympäri. Suoranaisesti pyrstö- tai nokka ei tee erillistä liikettä. Tämän olemme kokeneet erityisen tehokkaaksi järvilohen uistelussa. Jos putkiuntiin saadaan selkeä katko aikaan, niin voi olla lähes varma että jotain tapahtuu kyseisen päivän aikana. Täkyraksit ovat aina yksilöitä ja uinnin säätäminen on aina hieman tapauskohtaista. Viime vuosien isoimmat järvilohet on saatu putkiuinnilla.

Anchovy Special - hidas tynnyri
Kyseinen variaatio on ehkä se kaikkein legendaarisin uinti, jolla on kaikkein eniten saatu isoja yksilöitä. Sekä taimenia ja järvilohia on saatu samassa suhteessa. Tynnyriuinti on helppo virittää, kunhan tehdään huppuun reikä keskilinjaan, mutta aivan takaosaan. Jos halutaan saada aikaan hidas tynnyriuinti, niin tapsisiima saa olla vahvaa luokkaa 0.70mm. Lisäksi siimanreikä täytyy olla tiukka, se ei saa olla juuri siimanvahvuutta suurempi. Muuten siiman ulostulokulma muuttuu ja uinti ei säily. Rauhallinen tynnyri on vaikea virittää ja vaatii kärsivällisyyttä.

Anchovy Special - leijaava tynnyri
Kun tarpeeksi leikkii, niin oppii ajan kanssa hahmottamaan että kuinka tynnyriuintiin saadaan erilaisia variaatioita. Hitaassa tynnyrissä säilyy liike koko ajan, mutta leijaavaassa tynnyrissä pyörähdys on hyvin laaja. Parhaiten tämä onnistuu isolla täkykalalla ja mahdollisimman suoraan taivutettuna. Reikä ja siimanviritys aivan kuten hitaassa tynnyrissä. Toimii sivulla sekä takilassa.

Anchovy Special - katkotynnyri
Aina se ei onnistu, vaikka kuinka yrittäisi. Osaan tynnyriuinnista saa viritettyä katkon, jolloin tulee sellainen hetki, että pyörähtääkö täky ympäri ollenkaan vai ei? Silloin tietää, että kädessä on varsinainen "timantti". Oli sitten huono tai hyvä syönti kyseisenä päivänä, niin yleensä näissä uinneissa on tapahtumia. Aavistuksen haasteellisempaa, jos on todella kova keli ja uinnin testaaminen menee hankalaksi. Ison kalan uinti.

Anchovy Special - kulmikas tynnyri
Kyseinen tynnyriuinti on omaan makuuni aavistuksen nopealiikkeinen, mutta toimii silloin kun vesi on lämpimämpää ja niinä päivinä, kun kala on aktiivinen. Yleensä laitamme myös yhden kyseisellä säädöillä uimaan ja katsomme päivän mittaan tapahtumien määrästä, että mikä tuntuu toimivan. Helppo virittää ja kala saa olla enemmän taivutettuna. Reiän siimalle voi tehdä myös aivan taakse, sille puolelle mihin hammastikku kiinnitetään siimaa kiristämään. Tällöin uinti on hyvin kulmikasta. Enemmän taimenen mieleen.

Anchovy Bullet Roll - dead slow putkiuinti
Bullet Rolliin saa niin rauhallisen putkiuinnin, etten itse ole koskaan raksihuppuun vastaavaa saanut. Suht iso syötti 14-16cm ja nokkareikä keskilinjaan. Tapsina vahva 0.70mm monofiili. Pyörähdys tapahtuu hiljaa sekä aivan paikallaan. Aloimme käyttämään enemmissä määrin kaudella 2014 ja se on toiminut todella hyvin. Erityisesti järvilohi on mieltynyt tähän uintiin kovasti sekä merilohi. Monet Bullet Roll käyttäjät vannovat juuri kyseisen uinnin nimeen. Käytämme kyseistä uintia sivuilla sekä takilassa. Päijänteen voittokalalle säädimme juuri kyseisen uinnin. Oma henkilökohtainen suosikkini.


Anchovy Bullet Roll - rauhallinen tynnyri
Bullet Rolliin saa säädettyä erittäin mukavan tynnyriuinnin. Bullet Rollissa teen välillä reiän aivan keskellä huppua niin pituus-, kuin leveyslinjassa. Reikää ei välttämättä tarvitse tehdä niin taakse kuin pikkuveljessä Anchovy Specialissa. Tynnyriuinti sopii hyvin sivuvetoon sekä takilaan. Saalis on koostunut sekä järvilohesta ja taimenesta. Viritämme aina näitä useamman keliin kuin keliin.

Täkyraksit saat hankittua kätevästi kotimaisesta nettikaupasta.

7 kommenttia:

  1. Tämä hyvä! +++++

    Vielä kun annat koukutuspaikan vinkit kuvien kera, niin saattaa pään hakkaaminen seinään helpottua :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta! Mitään salattavaa ei ole, päinvastoin. Seuraavaksi onkin tarkoitus perehtyä raksitapsin solmimiseen, koukkujen valintaan sekä itse täkyraksin koukutukseen sekä miten koukun sijainti raksissa vaikuttaa täkykalan uintiin.

    Välillä päätä tulee hakattua seinään, vaikka mitä tekisi;) Toisinaan taas palkitsee... Sehän se suola tässä hommassa onkin.

    VastaaPoista
  3. Juu - hienoja pätkiä, missä eri uintitavat käy selkeästi ilmi! Vielä, kun noi eri uintien nimitykset olisivat "maailmanstandardi", niin aina tietäisi, mitä uintia mikäkin termi tarkoittaa :)

    Hieman Werneri voisi (yleisestikin) kaikissa jutuissaan täsmentää usein käyttämäänsä passiivimuotoa "viime aikoina on hyvin saatu.." "on koettu hyväksi.." jne., että puhutaanko vain omista, tietyn pienen/suuren kaveripiirin kokemuksista vai edustaako kommentit jopa suurinta osaa Nässyuistelijoiden kokemuksia tietyistä tavoista/asioista.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      eipä taida vielä olla standardia näille eri uintityyleillä ja termejä on yhtä paljon kuin käyttäjiä. Itse olen ristinyt ne näin ja muut sitten omalla termistöllään.

      Mitä tulee tuohon käyttämääni termistöön "viime aikoina saatu" hyvin, niin aktiivisesti raportteja noin pariltä kymmeneltä venekunnalta. Näistä puolet vetävät näsijärvellä. Nämä venekunnat saavat yleensä suhteellisen hyvin, joten tästä voidaan tehdä tiettyjä päätelmiä. Mutta jos joku on ymmärtänyt niin, että tämä koskisi kaikkia Näsijärven uistelijoita, niin tämä ei pidä paikkaansa. Näin suurta yleistystä ei voi tehdä. Mutta kysymys ei myöskään ole pelkistä omista kokemuksista, niin suhteellisen suuren ja aktiivisen porukan.

      Kireitä!

      Poista
  4. Jeps, sinun pitää tuoda julki nuo uinnit ja niiden nimet jossain laajemmin, niin sitten niistä tulee arkikielen termejä! ;)

    Mites esim. tuo "Viime vuosien isoimmat järvilohet on saatu putkiuinnilla."
    Kun saat tiedon jonkun kaverin kalasta, niin tuleeko häneltä todella aina tieto myös tuosta raksin uintilajista? :-O

    Tuossahan on jo sen verran noita raksien uintilajeja, että pianhan voisi pitää pitkin vuotta eri raksiuintilajien omia kunkkukisoja(??) :-) Koko kalenterivuoden 'Lohimaisteri' on sitten tuon yhdeksän-ottelun osakilpailupisteiden ykkönen!

    VastaaPoista
  5. ...ja ok - aika hyvä otanta sulla sitten on noiden yleistermien taustana.

    VastaaPoista
  6. Yritetään kaikin kielin saada nämä uintityylien termit vakiinnutettua kansan syviin riveihin...heh!

    Kaikki saamani raportit eivät tietenkään aina sisällä tarkkoja tietoja, että millä uintityylillä kaloja on noussut. Kysyn kuitenkin usein aina tätä ja aika usein saan vastauksen. Tämän pohjalta yleensä kerron, että mikä on toiminut viimeisimmän tiedon pohjalta. En menisi sanomaan, että tässä mikään erikoinen otanta taustalla, mutta suuntaa antava.

    Jäämme odottamaan eri raksiuintilajien kunkkukisoja;)

    VastaaPoista