maanantai 9. marraskuuta 2015

Nässyn lohikunkku 2015 - hopeaa venekunnalle

Nässyn lohikunkku käytiin Maisansalossa perinteikkäästi ja mikä parasta, niin osallistujamäärän suhteen tehtiin uusi ennätys, kun paikalle saapui peräti 119 venekuntaa. Tämä on kiitettävä suoritus Suomen mittakaavassa. Tapahtuma laajenee vuosi vuodelta ja uskon vahvasti, että kasvava trendi jatkuu myös tulevaisuudessa.

On mukava katsoa sivusta, että miten lanseeraamani tapahtuma sekä lohikalayhdistys on kehittynyt vuosien varrella. Tapahtuma alkoi 2011 pienimuotoisesta treffitapahtumasta, jossa ei ollut yhdistystä tai järjestäjäjoukkoa takana. Silloin maksettiin vielä oppirahoja, mutta siitä kaikki alkoi kehittymään oikeaan suuntaan. Tämän jälkeen perustettiin Näsijärven Lohikalayhdistys, joka alkoi viemään asioita eteenpäin. Paljon hyvää on tapahtunut Näsijärven eteen vuosittain ja tavoitteena on polku kohti Suomen parhaita lohikalavesistöjä, unohtamatta kestävää kehitystä.

Ensimmäisen kerran venekuntamme osallistui Lohikunkkuun 2012, jolloin vahvan paikkatuntemuksen avulla onnistuimme viemään "pojan" kotiin yhdessä Jari Havusalmen kanssa. Tapahtuma oli erinomainen jo tällöin.

Pimeesalmen rajoitteet siirsivät tapahtuman Maisansaloon, jossa se on hakenut nykyisen muotonsa. 2012 jälkeen sovittiin yhteisesti, että hallituksen jäsenet eivät osallistu tapahtumaan. Tapahtumaa ja hyviä saaliita oli kuitenkin hienoa seurata vierestä, kisakohtainen saalismäärä on yllättänyt monet osallistujat joka syksy.Suomen mittakaavassa saalismäärät ovat olleet hyviä, vaikka tapahtumaa ei voi suoraan verrata Päijänteen SM- kilpailuihin, jotka pidetään Syyskuun puolivälissä.

Kuten moneen tapahtumaan kuuluu, niin myös Lohikunkkuun moni on alkanut harjoittelemaan ennen tapahtumaa. Perjantaista onkin muodostunut niin sanottu reenipäivä. Eräs innokas nuorimies sai harjoituspäivänä komean 4kg taimenen, joka nappasi lanseeraamaani takilakonseptiin Koljonselältä. Takila lasketaan 10m syvyyteen ja houkutuslevy kuulan perään kieppumaan. Tähän yläpuolelle välilaukuri ja sitten vain 3m vaparia. Tämä oli taimenelle vastustamaton viritys.
Takila 10m + kuula perään ja välilaukurilla vaparia salakalle 3m

2015 Lohikunkkuun venekuntaamme lähti edustamaan Ville, koska olin itse estynyt Tapparan valmennustouhuilta. Kävimme Villen kanssa läpi taktiikkaa edellisenä päivänä puhelimessa sekä itse kisankin aikana. Oli mietitty erilaisia paikkavariaatioita sekä sitä, että mistä lähdetään etsimään täkyparvia. Kisapäivä itsessään oli hyvin tuulinen, joka hieman muutti suunnitelmia. Ensimmäisinä tunteina veneeseen oli noussut vain pieniä taimenia. Kävimme puhelimessa läpi, että mistä seuraavaksi täkyparvia lähdettäisiin etsimään. Sovimme, että katsotaan kortti nimeltään "selkäsaari" ja, että löytyisikö tämän lähistöltä täkyparvia. Ensin Ville laittoi viestin, että täällä on täkyä lujasti. Noin 30 min päästä puhelimeen tulikin kuva järvilohesta, jolla arvelin olevan mukana "mitalitaistossa". Järvilohi 68cm ja 3830 oikeutti Lohikunkun hopeasijaan.
Lohikunkun hopeamitalistit Ville Niemenmaa & Mikko Salonen

Järvilohi nappasi takilassa uitettuun Anchovy Specialiin, joka ui tynnyriuintia. Tarvitseeko edes kertoa, että kuinka takila oli viritetty? No suurena yllätyksenä tulee varmaan, että takila oli 10m syvyydessä, kuulan perässä levy ja lyhyt 3m vapari välilaukurilla. Jos jokin systeemi toimii, niin miksi sitä muuttamaan.

Ai niin, olipahan voittokin jätkillä lähellä. Samasta täkyparvesta veneeseen nostettiin 60,5cm mittainen taimen. Millipeli on meille tuttua, joskus voitetaan ja joskus hävitään.

Kisan tulokset kokonaisuudessaan löydät täältä.
Palkintopalli mallia 2015

Villen kisasyksy on ollut varsin onnistunut, päijänteeltä piikkipaikka ja Näsiltä hopeaa. Pitkä omistautuminen tuottaa tulosta. Onnittelut vielä Villelle hyvästä menestyksestä.

Nässyn Lohikunkku 2015 sai myös mukavasti huomiota mediassa, joka on hieno hatunnosto tapahtumalle.

Tapahtuma tuotti alkuarvioiden mukaan noin 7000 euroa, joka tarkoittaa jatkossa sitä, että järveen saadaan entistäkin enemmän istukkaita vetouistelijoiden iloksi. Ja tämä ei jää varmasti tähän...

4 kommenttia:

 1. Hyvä Werneri - hieno tapahtuma ja mukava potti kerättynä istutuksia varten!

  Tosin "treffit" vois muuttaa reilusti kilpailuksi, kun tapahtuma sellainen kuitenkin on ja kun väkeä tunkee reenaamaankin verenmaku suussa...

  Hallitusjäsenetkin voisivat aivan hyvin olla "treffeillä" mukana, kun eihän se oo kilpailu.. ..eihän?? ;) ..ja on hieman harmaan alueen rajalla, että hallitusjäsenen vakivenekaveri kuitenkin ronuaa niitä samoja ottipaikkoja - että reilusti vaan W paattiin mukaan tuolloinkin!!! :)

  - ry.-jäsen

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteesta! Varmasti tapahtuma on kehittynyt enemmän kilpailun suuntaan, mutta toisaalta tämä tuo mukanaan euroja järveen. Tämä on kuitenkin ollut alunperinkin varsinainen päämäärä, joka ei ole muuttunut. En tiedä reenaako kukaan verenmaku suussa, mutta Yhdistys ei tähän luonnollisestikaan pysty vaikuttamaan.

  En tiedä oletko tutustunut nykyiseen kokoonpanoon, mutta en enää kuulu kyseessä olevan yhdistyksen hallitukseen. Mikään ei sinänsä estä eikä estänyt minua osallistumasta tämän vuotuiseen lohikunkkuun. Lasten harrastukset ja valmentaminen estivät osallistumisen, joten ei siinä sen mystisempää. Se, että vakivenekaverini osallistui tapahtumaan ja menestyi ei ole mitenkään harmaalla alueella. Kaverini tekevät kuten haluavat, heidän toimintaa ei ole kenenkään syytä rajoittaa. Minun ottipaikkani ovat kymmenien tiedossa, joten jos nämä pitää rajata pois tapahtumasta, niin osallistujamäärä romahtaa syyttä ja suotta...heh!

  Olen jatkossa aivan avoimesti mukana tapahtumassa, jos aikataulut sallivat. Mitä tulee hallituslaisten osallistumiseen, niin tämä varmaan linjataan vuosittain.

  Kireitä!

  VastaaPoista
 3. Juuh - en tosiaan huomannutkaan, ettet ole enää hallitusjäsen :) Katsoin vain pikaisesti tuon kommentin, missä ry-hallitus rajataan pois ja ajattelin automaattisesti, että se on sinun syysi olla pois ite kisasta.. ..väärä arvio siis minulta.

  Pitäisikös sinne Maisaan suunnitella lisäramppien rakentamista (ja alkaa kerään 'sivutilille' ry.n osuutta ko. urakkaan), kun osallistujamäärä taitaa alkaa jo koettelemaan sitä ainutta ramppia - vaikka kai sentään osa kisaajista tulee myös vesitse paikalle...?? :)

  Mutjoo - kisa on ilmeisen hieno tapahtuma ja järjestelyt pelaa arvostelujen mukaan kybällä!

  Tapahtuman nimeksi voisi ehkä "suoristaa" yksinomaan joko Lohikunkku tai Lohitreffit tai Lohikalakunkkukisa tms., kun (nykytyylin) useamman nimen käyttäminen saattaa sekoittaa hieman kauempaa tulevien pasmoja.. ;)

  Tuo 'Lohikunkku' ois ehkä nasevin termi (vaikka taimenetkin kisassa mukana) ja treffi-ilmaus jo hieman sivuunkin jäänyt. 'Lohikalakunkku' sisältäisi taimenetkin, mutta ehkäpä tuon vakiintuneemman 'Lohikunkku'-termin taustalla oleva tapahtuma on jo kaiken kertova liki kaikille osallistujille...


  Mukavaa Joulun aikaa!

  - ry.-jäsen

  VastaaPoista
 4. Ei hätää ja siksi halusinkin vain korjata tiedon, että mikään estä itseäni kisaan osallistumasta. Nyt en vain valitettavasti päässyt.

  Ramppien suhteen olet aivan oikeassa, koska tämä on suuri ongelma Näsijärvellä. Erityisesti Koljonselän lähettyvillä Maisansalon puolella on hyvin heikosti ramppeja tarjolla. Tässä tietysti ongelmana myös, että kenen maa-alueella tämä tehtäisiin ja löytyykö sopivia paikkoja. Näitä pitää kuitenkin vakavasti harkita tulevaisuudessa.

  Lohikunkku lienee paras nimi tapahtumalle ja nyt jo vakiintunut ihmisten mieleen.

  VastaaPoista