sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Pitkät vaparit pelastavat monesti päivän

Mikä on pitkä vapari ja kuinka moni käyttää oikeasti pitkiä vapareita? Alkuun on varmaan hyvä määritellä, että mikä on pitkä vapari omasta mielestäni. Aloimme saamaan parempia lohikaloja sisävesiltä noin kymmenen vuotta sitten, kun käytimme uloimmassa pikkuplaanarissa hyvin pitkää vaparia. Laskemme monesti uloimpaan plaanariin ensin 60m siimaa raksille ja tämän jälkeen 60m siimaa pikkupainolle. Näin ollen vapautuspituutena voi kaikkiaan olla 120m siimaa. Lähes aina käytämme 100-120m vapautuspituuksia. Tätä käytämme nimen omaan uloimmissa plaanareissa, jotka lasketaan ulommas kuin muut pikkuplaanarit. Yleensä juuri kauden isoimmat kalat saadaan uloimman plaanarin takaa. Tämä systeemi on toiminut nyt kymmenisen vuotta, mutta ei tälläkään sentään joka kerta kunnon kaloja saada.

Joku saattaisi kysyä, että tuleeko meille siimasotkuja näin pitkillä vapareilla? Ei tule, en muista edes koska olisi tullut. Pikkukelkoilla voi näin uistella, isoilla kelkoilla tämä ei onnistu koska ulointa ei saa takaisin, kun se narulta lähtee. Pikkuplaanari taas voidaan aina laskea takaisin samaan paikkaan, samalla vapautuspituudella.

Alkusyksystä Heinosen Tommi kyseli minulta hieman vinkkiä Näsijärven lohikalapyyntiin. Tommi on saanut nässystä mahtavia kaloja, mutta ei vielä mittakalaa kun puhutaan taimenesta tai järvilohesta. Suosittelin Tommia kokeilemaan reilua vaparia Näsijärvellä, josko tämä auttaisi. Lauantaina puhelimeen pärähti kuva, jossa mainittiin "että sun vinkki toimi". Kuvassa oli komea Näsijärven järvilohi, jolla oli pituutta 65cm.
Pitkä vapari antaa monesti päivän isoimmat kalat

Tommi oli vielä aloittanut maltillisesti, mutta oli kuitenkin laittanut noin 80m pitkät vaparit. Saas nähdä, että mitä syksy vielä tuo tullessaan?
Lauantai oli muutenkin kalaisa päivä Nässyllä, saalispäiväkirjasta löytyy tarkemmat merkinnät.


Kireitä!

5 kommenttia:

  1. Tervehdys!

    Itse olen tuoreena Tamperelaisena vasta opettelemassa Näsijärven, ja yleensäkin järvikalastuksen saloja. Käytössäni on pelkkä soutuvene ilman moottoria, joten uistelu toimii hartiavoimin, ainakin tämän syksyn. Olenkin miettinyt että paljonko siimaa sopisi laskea kun ollaan lohikalajahdissa vaapuin ja nimenomaan soutaen. Vaappuina mm. HK Varmaa ja yo-zuria.

    Keskustelufoorumeilla puhutaan usein hyvin lyhyistä "vapareista" kuten 15-20 metristä. Päteekö tämä lainkaan?

    Itse vedin viime lauantaina tyhjää :)

    Terveisin Markus.

    VastaaPoista
  2. Hei Markus,

    ja kiitos kommentista. Kun uistelet Näsijärvellä hartiapankkivoimin, niin se eroaa hieman isoista uisteluharavoista. En usko, että sinun kannattaa välttämättä laittaa näin pitkiä vapautuspituuksia. Soutu-uistelussa toimivat monesti hyvin lyhyet vaparit ja yksi kannattaa laittaa aivan veneen taakse, esimerkiksi vain 10m siimalla. Jos kuitenkin kalastat pikkuplaanareilla, niin koita joskus laskea hieman reilumpi siimamäärä ulos, vaikka aluksi 50-60m.

    Soutuveneellä vahvuutesi ovat siinä, että pystyt kalastamaan tarkasti pienetkin alueet. Kun kuukausi kääntyy marraskuuhun, niin kalat alkavat olla aivan rannassa. Keskity tarkkaan uisteluun esimerkiksi matalikoiden lähellä. Onko käytössäsi kaikuluotainta ja missä päin Näsijärveä yleensä uistelet?

    Kireitä!

    VastaaPoista
  3. Terve taas.

    Olen tähän mennessä uistellut kahdella vavalla, ilman plaanareita. Kaikuluotaintakaan ei vielä ole, joten olen fonectan veneilykartasta tarkkaillut syvyyksiä. Olen pyörinyt koukkukari-sokeritoppa-tapatora ympäristöä, ilmeisesti olisi parempi keskittyä koukkukari-siilinkari-mustalahti ympäristöön? Järven pohjoisempiin osiin en ilman moottoria viitsi lähteä.
    Luultavasti ensi kesäksi tulee jonkinlainen moottori ja kaiku hankittua, sitten voi jo useampaa vapaakin harkita, ja tätä kautta plaanareita.

    Markus

    VastaaPoista
  4. Olet uistellut hyvällä alueella. Suosittelen uistelemaan loppukaudesta siilinkarin ympäristöä, tammerkosken suun aluetta, johon kalat monesti vaeltavat loppukaudesta. Lisäksi särkänniemen edusta ja kaupin kallioiden edusta(UKK- instituutti) ovat soutu-uistelijalle helppoa tukikohtia.
    Täältä pääset myös tutustumaan Näsijärven kartta-aineistoon, josta voit zoomailla paikkoja http://www.navionics.com/en/navionics-plus

    Kaikuluotain ja plotteri yhdistelmä tulee varmasti helpottamaan elämääsi aikanaan. Kaikuluotain näyttää kalat ja karttapohjaan voit tallentaa ottipaikat muistiin. Kaikki ovat aikanaan aloittaneet soutuveneellä, kuten minäkin aloitin taimenen uistelun 90- luvulla soutaen. Se oli hienoa aikaa ja muistan vieläkin ensimmäiset taimenet.

    Mukavaa kalastuskauden loppua ja kireitä siimoja!

    VastaaPoista