keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Lokakuun saalisuutisia Näsijärveltä 2015


Veden jäähdyttyä alle 13- asteen, niin aloitamme syyskauden. Näin on ollut 2000- luvun alusta saakka. Vaikka monesti tulee itsekin ajalteltua, että nyt pitää tehdä nämä "pakolliset" ensimmäiset syksyn reissut alta, jotta päästään varsinaiseen loppusyksyn ottiaikaan. Mutta kuinka kalaisaa lokakuun alku oikeasti onkaan? Nyt on tietysti väärä hetki sanoa, koska saimme syyskuun puolella kotimaan ennätysjärvärimme päijänteeltä. Jos unohdetaan tämä, niin kävin läpi saalispäiväkirjoja reilun 15 v ajalta. Muutamana kautena on käynyt niin, että lokakuussa on tehty vain muutama (1-3) reissua ja joskus aloitus on mennyt marraskuun puolelle. Mutta niiden vetouistelukausien osalta, jolloin olemme aloittaneet lokakuun alussa, niin saaliit yllättivät. Sieltä löytyi useita 60-64cm taimenia, joita on saatu pienten painojen takaa. Taimenet on yleensä saatu kovemmalla tuulella, jolloin kala on noussut pintaan. Varsinainen yllätys oli se, että takilakaloistamme valtaosa on saatu lokakuussa. Etenkin jos puhutaan isommista järvilohista. Isoimmat näsijärven takilajärvärimme 4-4.5kg, on saatu juuri ennen syyslomaa. Järvilohet on saatu lähes poikkeuksetta 30-35ft( 9-11m) syvyydestä. Olemme kokeilleet myös paljon syvempää, mutta ilman suurempia tuloksia. Lohet ovat aina tulleet levyn takaa. Yhteenvetona voidaan todeta, että kausi kannattaa aloittaa näsijärvellä lokakuun toisella viikolla ja takila kannattaa ehdottomasti pitää vedossa sekä laskea noin kymmenen metrin syvyyteen.

Kauden avausreissu tehtiin työpäivän jälkeen, kun valoisaa aikaa riittää vielä klo 19 saakka. Ilma ei kuitenkaan ollut lämmin, vaan pikemminkin hyytävä. Foreca lupaili 3-4m/s tuulta, mutta tuulihan yltyikin 7-8m/s lukemiin. Kalakeli siis selvästi, ainoastaan pohjoistuuli ei ollut paras mahdollinen valitulle paikalle. Laskimme takilat 10-14m syvyyteen ja laitoimme sivuille hieman enemmän painotusta (60-100g). Pari ulointa sivuplaanaria olivat 10-20g painoilla. Uistelu keskitettiin Näsinselälle kyseisen päivän osalta, koska koljolle ajamiseen olisi tuhrautunut aikaa.

Olisiko kello ollut klo 17:00, kun ensimmäisen kerran räikkä parkaisi hennosti kauden 2015 osalta. Kala otti "pinkkiin kokeiluhuppuun", jota uitettiin uloimmassa plaanarissa. Hyvin ärsyttävän värinen pinkki on toiminut lokakuussa taimenelle sekä järvärille, joten hyödynsimme vuosien varrella kertynyttä tietoa. Alussa kala pisti hieman hanttiin ja "pelko" mittakalasta alkoi elää veneessä. Kala väsyhti kuitenkin hyvin nopeasti ja tuli lopuksi hyvin sukkelasti haaviin. Perinteinen nässyn järväri 55cm, joka lähti energisesti takaisin aaltoihin.

Kauden avauskala - pinkkiä Anchovy Specialia puraissut 55cm järväri

Pinkki protohuppu laitettiin veteen pian uudestaan ja noin 30min kuluttua tarkistimme vielä raksit loppuiltaa varten. Taas samassa vavassa tuntui jotain pientä räpiköintiä ja pian kala olikin pinnassa. Ihmettelimme, kun kala tuli suu auki peräaallossa, kunnes tajusimme sen olevan kuha. Olemme vielä saaneet kuhaa syksyllä, mutta emme kyllä aikaisemmin pintavedolla lokakuussa vedenlämmön ollessa alle 13- astetta. Kertoisiko tämän järven erittäin vahvasta kuhakannasta, vai kuinka?

Kuha pintavedolla alle 13- asteen vedestä

Päivän toivo oli ladattu iltahämärään, mutta tällä kertaa se ei tuottanut kuin pari pientä taimenta. Ensi viikolla otamme uuden yrityksen, mutta kylläpä tuntui hienolta olla vesillä rakkaalle kotijärvellä. Erityisesti syksyinen raksikalastus on se, jota venekuntamme odottaa aina "vesi kielellä". Luottamus tulevaan kauteen on vahva, sekä Näsijärven lohi- ja taimenkantaan. Paljon hyvää työtä on tehty järven eteen.

Seuraavana päivänä Niinisen Mikko teki saman tempun ja ampaisi vesille työpäivän jälkeen. Mikko oli kuunnellut tarkasti niksit koskien takikalastusta. Olin neuvonut, että takila 10m syvyyteen ja kuulan perään Flasheri pyörimään. Tämän yläpuolelle välilaukaisija ja salakka lyhyellä 3m vaparilla lähellä levyä. Klo 17:00 järvilohi lähti takilasta Näsinselällä ja juuri levyn perästä. Hyppyesityksen jälkeen haavissa lepäsi järvilohi 62cm/ 2.5kg. Hieno avaus kaudelle. Ottipelinä Anchovy Bullet Roll - Oliver Special.


Järvilohi 62cm - takilaviritys 10m ja levy kuulan perässä --> välilaukuri--> 3m vapari

Kireitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti