lauantai 24. lokakuuta 2015

Erilainen lokakuu

Kalastustahti on jatkunut tottuun malliin, että kerran viikossa on pyritty kalaan töiden jälkeen. Tämä ei ole pitkä pyrähdys, mutta tyhjää parempi. Tottakai on eri asia vetää pimeästä pimeään, mutta tämä aika koittaa vielä marraskuussa.

Pintaveden lämpötila on tällä hetkellä hyvin tasaisesti Näsijärvellä noin 10- astetta. Edelliset kerrat järvellä ovat olleet kirkkaita tyyniä päiviä, nyt oli vuorossa mukavan tuulinen sekä utuinen päivä. Olin melko varma, että tapahtumia tulee hyvin mutta taas kerran oli hyvin erilainen lokakuinen raksikalastuspäivä Nässyllä.

Heti alkuun saimme pari perinteistä nässyn taimenta +50cm. Nämä taimenet eivät olleet tummanruskeita, vaan yllättävänkin kirkkaita. Syksyisin taimenia on selvästi kahdenlaisia, tummia kuitenkin enemmän. Kalastimme selkävesiä, mutta kävimme myös rantapenkoilla 15-20m kokeilemassa joko sieltä jotain saa. Täkyparvia alkaa selvästi muodostua jo 20m penkoille ja pian niistä alkaa paukkumaan, kunhan vedenlämpö putoaa tuohon 7- asteen tienoilla. Olisi pitänyt muistaa se, että hauki on kaikkein aktiivisimmillaan Nässyllä veden ollessa juuri noin 10- astetta. Ja niin oli tälläkin kertaa. Ei kovin paljon tarvinnut kartaa tuollaisen 15m veden päälle, niin johan nappasi hauki raksiin. Viisi kertaa teimme tämän "erheen" ja vihernieriä oli jokaisella kerralla siiman päässä. Villen tuttu oli toivonut haukea raaka-aineeksi, joten saamansa piti;)

Liikaa on liikaa, joten loppupäivän kalastuksen keskitimme syvänteen päälle. Saimme 50m penkan päältä äkäisen lähdön veneen sisimmästä pikkuplaanarista, jossa oli painoa 100g. Tämä viittasi selkeästi punalihaiseen, mutta ei pysynyt kiinni. Hetken päästä uloin plaanari jäi hennosti taakse. Ihmettelimme, että mitä siellä oikein on kun vastus oli lähes olematon mutta jotain siellä kuitenkin oli. Kuhahan se siellä taas oli. Pintakalvosta lokakuun lopussa 10g painon takaa vajaa parinkilon kuha. Nyt on maailmankirjat sekaisin. Ennen oli jo ihme, jos sai kuhia syyskuun lopussa. Kuhakannan täytyy olla todella vahva tällä hetkellä. Tämä on tietysti posiitiivinen asia.

 Loppuuko kuhantulo koskaan?

Nyt selkeästi lohikalat alkavat vähitellen aktivoitua ja marraskuun alku on perinteisesti hyvää aikaa. Seuraavan parin viikon aikana saadaan varmasti hyvin kalaa. Tuleva Nässyn lohikunkku kertoo myös hyvin, että missä järven tilanne menee tällä hetkellä. Järvestä on noussut muutama komea kala viime aikoina ja saalispäiväkirjasta tietoa tarkemmin...
Syksyn parhaat kalastushetket ovat pian käsillä.


Kireitä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti