lauantai 25. lokakuuta 2014

Syksyn ensimmäinen mittakala Näsijärveltä

Vanhan kansan sanonta on sitä mieltä, että "kolmas kerta toden sanoo". Oliko tässä ennusmerkit syksyn kolmannelle reissulle kotoiselle Näsijärvelle, vai vieläkö hauet ehtivät rakseihin ennen lohia...

Jos vanhoja merkkejä on uskominen, niin tuulta ainakin oli luvassa reilun puoleisesti. Tämä tarkoittaa myös yleensä hyvää kalantuloa ja viimeiset pari reissua onkin vedetty pläkäkelissä. Reilu tuuli yhdistyy yleensä kalan parempaan aktiivisuuteen ja silloin kala onkin usein aivan pintakalvossa tai ainakin muutaman metrin syvyydessä. Kun lohikala on aktiivinen, niin kalastajalla on paremmat mahdollisuudet saada mittakala siiman päähän.
Vedenlämpö oli myös laskenut pari astetta viime reissusta, ollen nyt 8.4 astetta. Tämä tarkoittaa sitä, että muikut alkavat lähestyä kutupaikkoja. Tämä olikin havaittavissa kaikuluotaimesta, koska muikkuja oli jo kerääntynyt rinteisiin. Seuraavat 2-4 viikkoa tulevatkin olemaan vetouistelijan kulta- aikaa, joten vesillä kannattaa käydä
.
Kolmannen reissun teimme Näsinselälle, koska emme kovassa kelissä viitsineet lähteä koljolle rynkyttämään. Etelätuuli oli käynyt koko viikon, joka on aina hyvä asia Näsinselällä. Tällöin veto kannattaa painottaa selän pohjoispäähän. Hyvin pian selälle ajamisen jälkeen huomasimme tuulen olevan erittäin kovan ja vielä todella puuskittaista. Päätimme kiertää erästä kalaisaa aluetta, että pääsemme vetämään lahden suun myötäiseen ja selän kautta kierrämme vastaiseen. Lahdensuulla oli selkeästi havaittavissa voimakasta virtausta, joten epäilimme kalojenkin olevan virtauksen äärellä. Kaksi vapaa oli laskettu veteen, niin yksi raksi oli odottamassa säätövuoroa noin 3-5m siimalla peräaallossa. Tähän täräytti päivän ensimmäinen kala, joka oli noin 50cm taimen.

Tuuli oli kovaa ja puuskittaista


Kun tulimme lahdensuulle myötäiseen, niin ei mennyt kovinkaan pitkään kun reunimmainen plaanari lähti peruuttamaan. Kala oli ottanut Anchovy Bullet Roll huppuun, jota vedettiin aivan pintakalvossa. Kala osoittautui järviloheksi, joka oli tyypillinen istari luokkaa 50cm. Kaarroimme hyvin pian uudestaan samaan paikkaan, josta on myös menneisyydessä nostettu yli 60cm mittakaloja. Täsmälleen samalla paikalla kuin viimeksi, niin toiselta sivulta lähti plaanari peruuttamaan huomattavasti lujempaa kuin äsken. Plaanarin lauettua huomasimme kalan uivan vahvasti sivulla, joka on useimmiten isomman kalan merkki. Kala ui vahvasti venettä kohden, joten sen kokoa oli vielä vaikea arvioida. Veneen vierelläkin kala ui vielä vahvasti sivulla, jonne sillä oli kovasti menohaluja. Hetken kuluttua huomasimme, että tämähän voi tosiaan olla mittakala. Kala tulkittiin myös järväriksi ja jälleen sama Anchovy Bullet Roll huppu kyseessä. Saimme kalan haavin ulottuviin ja Ville heilautti haavia. Syksyn ensimmäinen mittakala oli veneessä - se oli varma asia.

Kala oli tosiaan järvilohi, jonka mittasimme nopeasti. Kalan pituus oli 62cm ja painoa n. 2.8kg. Kala oli vantterassa kunnossa, mikä on hieno asia. Koska haluamme kantaa kortemme kekoon, jossa Näsijärvestä joskus saataisiin oikeasti isoja järvilohia kokoluokassa 70-80cm. Ville vapautti järvilohen veneen vieressä ja sinne se lähti takaisin Nässyn aaltoihin. Jokaisen on hyvä miettiä omalta kohdaltaan, että mitä tuollaisen kalan vapauttaminen voi mahdollistaa. Suvasvedellä oli merkitty keväällä 2014 järvilohi, joka oli noin 61cm mittainen ja noin 2.6kg painoinen. Kyseinen kala saatiin uistelemalla uudestaan lokakuussa 2014, jolloin järvilohi painoikin jo yli 5kg. Järvilohi kasvaa nopeasti, kun sen annetaan kasvaa. Erityisen voimakasta kasvu on yli 60cm mittaisena.


Syksyn ensimmäinen mittakala 62cm/2.8kg - Anchovy Bullet Roll UV Clear

Järvilohi päästettiin takaisin kasvamaan


Kalan vapauttamisen jälkeen teimme uuden kierroksen samalle ottipaikalle. Ei mennyt varmaan kymmentä minuuttia kauempaa, kuin juuri uudestaan viritetty kirkas UV Anchovy Bullet Roll oli taas houkutellut lohen iskemään. Tämäkin kala tuntui vetävän mukavanlaisesti ja ilmeisesti tämä 8- astetta on kaloille sopiva lämpötila, koska menohaluja tuntuu olevan. Luulimme kalaa hieman isommaksi kuin se olikaan, joten siksi se haavittiin. Kala osoittautui lähes mittakalaksi, jonka laskimme myös takaisin. Tämäkin kala oli järvilohi. Kuten alussa totesin, niin hyvin usein järvilohta saadaan juuri kovassa kelissä, jolloin se aktivoituu ja nousee pintakalvoon. 

Melkein mittakala

Tuuli vain yltyi iltapäivää kohdenPian edessä onkin Näsijärven lohikunkku- kilpailu, joten ainakin yksi mittakala siellä ui;) Keli näyttää myös tasaantuvan lämpotilan suhteen, joten olosuhteet Lohikunkussa tulevat olemaan todella optimaaliset. 

Toimiva resepti päivän osalta:
-Vetovauhti 2.5km/h
- Anchovy Bullet Roll kovan kelin "putkiuinti"
- Etsi paikka, jossa hyvät virtaukset


Kireitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti