tiistai 14. lokakuuta 2014

Näsijärven syksyisen lohikauden avaus 2014

Toivottavasti lohentäyteinen syksy on taas täällä, kun vedet ovat viilenneet lähelle 10- astetta. Olemme tehneet pari reissua järvelle, että löydämme taas tuntuman siihen kun kausi on kuumimmillaan. Kaikki tähtää muikunkudun ajankohtaan, jolloin Näsijärveltä yleensä nostetaan kauden parhaat ennätyskalat. Vedenlämmöt ovat liikkuneet 10.1- 11- asteen välillä, niin Näsinselällä kuin Koljonselällä. Vesillä olemme käyneet kaverin 515 Fasterilla, kun Quicksilveriä odotetaan saapuvaksi. 

Uistelureissut on tehty Koljonselälle, vaikka vene onkin Näsinselällä laiturissa. Näsinselältä on nostettu paljon kalaa, mutta tyypiilistä istukasta joka on luokkaa 40-50cm. Koljonselällä näitä on ollut vähemmän ja meidän kokemuksen mukaan kala yleensä vauraampaa ja tärpit yleisesti ottaen harvemmassa kuin Näsinselällä.

Ensimmäisen reissu suuntautui Koljonselän Itäpuolelle, joka on hyvää taimenaluetta. Vedenlämpö oli tuolloin 10.1 astetta, päivä tosin turhan tyyni. Asetimme vetonopeuden haarukkaan 2.7km/h ja täkyraksit saatiin uimaan erinomaisesti. Noin reilun tunnin jälkeen veneessä kävi ensimmäisen taimen ja pakko todeta, että nykyään nässyn taimenet ovat pulskempia kuin muutama vuosi sitten. Nykyään tuollainen 50cm taimen on yllättävän vauras, hieman samanlainen kuin esimerkiksi Päijänteellä. 

Muikkuparvia oli mukavasti noin 12-20m syvyydessä, johon viritimme 6 takilavapaa. Pian alkoikin tapahtua, nimittäin haukea nousta veneeseen. Tämä ilmiö meitä hieman huolettaa nimittäin haukien määrä on lisääntynyt melkoisesti viime vuosina. Sama ilmilö on havaittu esimerkiksi Päijänteellä. Hauet eivät olekaan rantapenkassa, vaan ruokailevat selkävesillä sekä syvänteissä muikkuparvien perässä. Tämä ei voi olla vaikuttamatta järvilohi- sekä taimenistukkaiden selviytymiseen. Pinkki huppu houkutuslevyn takana oli suorastaan vastustamaton hauelle. Onneksi haukien tulo loppuu marras- ja joulukuussa meidän kokemuksen mukaan.

Syksyinen nässy


Ensimmäisen reissun aikana veneessä kävi 4 taimenta sekä saman verran haukia. Yksi taimen laittoi plaanarin pakittamaan siten, että olimme lähes varmoja mittataimenesta. Kala oli kuitenkin vain +50cm mittainen, joka vapautettiin takaisin kasvamaan. Tällä reissulla järvilohia ei veneeseen noussut. Taimenet olivat tasaisen syvänteen päällä, rantapenkasta ei taimenia vielä tavoitetttu. Päivän ottivärit olivat Coconut Special  ja Splätter marjapuuro.

Toinen reissu suuntautui välikoljolle ja tasalämmin sää oli tehnyt sen, että vedenlämpö oli tällä kertaa 11- astetta. Taas kerran sää oli lähes pläkä, joka on nässyllä kyllä haasteellinen. Näinä päivinä olemme saaneet isompia kaloja yleensä vain aamu- tai iltahämärässä. Sellainen 4-7m/s tuuli on oma suosikki nässylle, jolloin kala on yleensä aktiivinen. Mutta aina pitää yrittää, kun vesile pääsee. 

Tällä kertaa vesille lähdettiin aamuhämärässä ja pian raksien laskun jälkeen olikin ensimmäisen järvilohi kiiinni Peronsaaren vieressä. Lohi oli pirteä, mutta perinteisen 50cm kokoinen.

Lohta veneeseen


Tämän jälkeen seurasi hieman rauhallisempi jakso, muutamaa haukea lukuun ottamatta. Nämäkin tulivat perinteisesti takilasta pohjan tuntumasta, josta muun kuin hauen saaminen näyttää olevan tällä hetkellä hankalaa. Muutama vuosi takaperin saimme takilalla kohtuullisesti etenkin järvilohta, mutta tällä hetkellä hauki tuntuu ehtivän ensin aina takilassa uivaan syöttikalaa. Näiltä paikoilta nostettiin ennen vastaavaan aikaan punalihaista ja ilmaisen vielä kerran pienen huolenaiheeni ilmiöön liittyen.

Päätimme vetää loppuiltapäivän syvänteen päällä pintavetoa, josko siellä vaeltaisi mittakala pintakalvossa. Yhden järvilohen saimme kalvosta, mutta tämä oli tyypilistä kokoa. Onneksi kalat on saatu vapautettua hellästi, jotta kalat saavat kasvaa "aikuisiksi". Järvilohet tulivat kummatkin 8g painon takaa, syvänteen päältä. Jatkoimme uistelua syvänteen päällä ja kun teimme syvänteen päässä tiukemman käännöksen, niin siltä sivulta jossa vetoa ei ollut niin reunimmainen vapa lähti sojottamaan tiukasti sivulle. Totesimme, että kalahan siellä on kiinni. Kala lähti vetämään ulospäin sivulle, joka oli sinänsä aika hauskaa. Tämän jälkeen kala tulikin venettä kohden, keräten mukaansa kaksi plaanaria. 

Tässä vaiheessa ihmettelimme, että mikä kala siellä oikein on. Saimme siimasopan veneeseen ja aloimme selvittelemään tätä. Kala oli rauhallisesti veneen perässä, mutta hyvin syvällä. Kohtuullisen kauan meni selvitellessä siimavyyhtiä, mutta sitten oli kalan pumppaamisen vuoro. Ajattelimme, että olisiko kyseessä isompi lohi koska vetää noin tasaisen rauhallisesti. Samasta paikasta on saatu ainakin kaksi nelosen järvilohta meidän toimesta.

Kala tuli vihdoin pintaan, mutta silloin pahin pelko paljastui. No jumalauta tämäkin on hauki. 60m syvänteen päältä pintavedolla hauki, niin kyllä alkaa suoraan sanoen puistattamaan. Me kun luulimme kelaavamme järvilohta veneeseen. Haukia tuntuu olevan joka paikassa ja meitä ei enää naurattanut. Vihernieriällä oli painoa 4kg, joten siksi kaveri jaksoi hieman laittaa hanttiin.

Huolestuttavasti syvänteissä yleistynyt Nässyn hauki


Iltasyönti jäi kokematta, kun piti ehtiä päiväkotiin lapsia hakemaan. Kunhan vedenlämpö putoaa tuollaiset 2-3 astetta, niin johan alkaa tapahtua. Nässyn lohikunkku kisassa on todellinen sesonki käsillä. Järvilohille maistuivat Anchovy Minnow huput värissä TOFFEE CARAMEL


Kireitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti