maanantai 3. marraskuuta 2014

Nässyn lohikunkku 2014

Näsijärvellä kisattiin jo kolmatta kertaa Nässyn lohikunkku- tittelistä lauantaina 1.11. Kilpailupaikkana toimi jo toiseen kertaan Ravintola Maisa, joka tarjoaa oivat puitteet tapahtumalle. Tapahtuma on kehittynyt voimakkaasti viimeisen kolmen vuoden aikana ja tänäkin vuonna vesille starttasi yli 80 venekuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Nässyn Lohikunkusta on muodostunut vähitellen yksi suurimmista kotimaisista uistelutapahtumista. Kilpailussa punnitaan vain suurin kala venekuntakohtaisesti ja alamittana noudatetaan luonnollisesti 60cm lakisääteistä alamittaa.

 Ilmoittautuminen käynnissä
Yhteistyökumppani Lähitapiola lahjoitti JOPON arvottavaksi


 Kipparikokous käynnisti päivän

Vesille startattiin klo 08:30 kipparikokoukseen jälkeen ja aamuinen sumu olsopivasti hälvenemässä. Näytti vahvasti siltä, että tästä on tulossa kalaisa päivä. Lähdimme itsekin myös järvelle järjestäjien ominaisuudessa, kilpailu ei meille ollut tärkeää vaan hienon tapahtuman aikaansaaminen. Suuntasimme lahtivesille, koska niin Koljonselkä kuin Näsinselkä veti puoleensa joukon uistelijoita. Pitää kuitenkin todeta, että hyvin yli 80 venekuntaa katoaa kahdelle isolle järvenselälle. Moni ulkopaikkakuntalainen ihmettelikin Näsijärven kahta isoa selkää, joissa ottipaikkoja riittää jokaiselle. Moni muu järvi koostuu useista pienistä järvenselistä ja tämän suhteen Näsijärvi eroaa suuresti. 

Järvi oli kohtuullisen tyyni vielä aamusta ja ensimmäiseen tuntiin ei ole tapahtunut mitään. Kaarroimme syvänteen päällä järvilohen toivossa, mutta vielä ei lohia näkynyt. Noin puolentoista tunnin uistelun jälkeen reunimmainen pikkuplaanari alkoi peruuttamaan vahvasti ja kala pärskäytti ilmassa. Huomasimme pian, että irti pääsi. Tämä saattoi olla järvilohi, koska täältä niitä on saatu vuosien varrella useita.

 Räjähtänyt raksi ja tällä kertaa Coho Blue Chrome jäi ilman "päänahkaa"

Tuuli alkoi vähitellen voimistua ja syönti alkoi paranemaan. Muutama 50cm mittainen taimen kävi veneessä kääntymässä, mutta isompia odoteltiin vielä. Huhuja kuului, että kisakaloja olisi nostettu veneisiin. Niinisen Mikon venekunnalta saapui puolenpäivän aikaan kuva todella pulskasta taimenesta. Taimenelle oli harmittavasti pituutta vain 60cm, joten 1cm jäi erottamaan venekunnan puntarijonosta. Painoa taimenella oli peräti 3kg.

 Tukevasti muikkua syönyt Näsijärven taimen - viimeinen suupala CoConut Special

Emme saaneet kontakteja järvilohiin lahtivesiltä, joten vaihdoimme taimenen perään. Suuntasimme matalikkoja kohden, joihin muikun tiedetään tulevan kudulle. Vettä pattien ympärillä on luokkaa 4-8m. Heti matalikolle saavuttuamme huomasimme kaikuluotaimesta, että täällä oli todella paljon muikkuparvia. Uisteluaikaa oli jäljellä noin tunnin verran, koska järjestäjinä meidän oli tarkoitus olla rannassa tuntia ennen punnituksen alkamista. Ei mennyt kauan aikaa, kun pyörähdimme matalikon vierestä ja reunimmainen plaanari jäi kauas taakse. Reunalla ei ollut vettä varmaan kuin 3-4m, joten matalasta kala otti. Kun otin kepin käteen, niin oli vahva tunne mittakalasta. Kala veti vahvasti sivulle, mikä on ihmeellisesti ollut kaloilla tapana tänä syksynä. Kun saimme kalan veneen viereen, niin kala jatkoi juromista veneen keulaan. Tässä vaiheessa hieman elättelimme toivoa vauraasta jalokalasta, koska kala juroi hyvin syvällä. Noin vajaan vartin väsytyksen jälkeen saimme kalan veneeseen. Kala oli taimen, muttei mitenkään niin suuri kuin olimme luulleet. Kalalla oli pituutta 60cm, jonka päästimme takaisin kasvamaan. Menohaluja kaverilla oli ja kiitos siitä. 

 Matalikon taimen 60cm CR - Bullet Roll Nyywe Special

Tämän jälkeen olikin hyvä nostaa kamat ylös ja lähteä valmistelemaan punnitustilaisuutta. MIttakalasta saa aina olla kiitollinen ja tässä vaiheessa uskoimme, että puntarille on tulossa varmasti kalaa. Ville veikkasi, että 5 mittakalaa on saatu ja itse uskoin seitsemään.

Punnitusaika alkoi vähitellen lähenemään ja kaloja alkoi saapua mukavasti punnitukseen. Ensimmäiseksi paikalle ilmaantui viitisen kalaa.

 Kisakalat jääpedissä

Puntarille tuotiin kaiken kaikkiaan 7 mittakalaa, joista yksi oli taimen ja kuusi kalaa olivat järvilohia. Kaikkien kalojen pituus oli välillä 61cm- 66cm ja kalat olivat luultavasti samanikäisiä. Hieman yllättävää oli se, että järvilohta tuli näinkin mukavasti. Kaloja tuli tasaisesti niin Koljonselältä- kuin Näsinselältäkin. Lähes kaikki kalat saatiin täkyraksilla. Kilpailukalat painoivat kaikki noin kolmisenkiloa, voittokalan ollessa 3.4kg painoinen. Onnittelut kaikille mittakalan saaneille. Näsijärvi oli antoisalla päällä ja tämä on meille osoituksena siitä, että Näsijärvestä on tulossa hieno taimen- ja järvilohivesistö, johon Näsijärven Lohikalayhdistys Ry pyrkii kantamaan kortensa kekoon. Kaikki tapahtumaan osallistujat ovat osaltaan auttamassa järven kehitystä tulevaisuudessa ja suurkiitos tästä. Punnitus menossa


Kiitos hienosta tapahtumasta ja ensi vuoden tapahtumaa odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti