tiistai 23. syyskuuta 2014

Päijänteen järvilohikalojen avoimet SM-kilpailut 2014 - Padasjoki

Muistan ensimmäisen osallistumisemme Päijänteen järvilohikalojen avoimeen sm- kilpailuun vuonna 2008 kuin eilisen. Ensimmäinen oma kunnon uisteluvene oli hankittu edellisenä vuotena 2007 ja lähdimme keltanokkina kokeilemaan Päijänteen aalloilla. Toki uistelu- uraa oli takana tuolloinkin toistakymmentä vuotta, joten jotain tietoa meillä sentää oli. Päijänne vesistönä oli meille täysin uusi. Tuolloin saimme kalaa sekä karkuutimme viimeisenä kisapäivänä mukavan taimenen. Hypyssä irronnut taimen laittoi miehiin sellaisen kipinän, että tänä vuonna osallistuimme seitsemännen kerran tapahtumaan. Tapahtuma kuvaa parhaiten järvilohikalojen avointa sm- kilpailua, koska se todellakin on hyvin järjestetty tapahtuma samanhenkisille harrastajille. Kalan saaminen ei ole porukalla kaikki kaikessa, vaan pikemminkin mukava yhdessä oleminen sekä ajatusten vaihtaminen. Toki porukka on kaiken nähnyttä lohenuistelijaa, joten yleensä vesiltä tuodaan puntarille jotain.

Vuodelle 2014 oli tapahtunut muutoksia alamitan suhteen, koska päijänteen lohikalojen alamitta nousi 60cm tasolle. Näin ollen kisamitta oli 61cm, jotta vältytään epäselvyyksiltä. Vuonna 2013 kisamitta oli 55cm. Muutos on tervetullut ja tämä voisi varmasti olla myös välillä 62-65cm.

Tänä vuonna lähdimme puolustamaan edellisvuoden seitsemättä sijaa sekä pyhäpäivän kolmatta tilaa. Täältä hieman edellisvuoden raporttia päitsiltä. Tällöin puntarille tuotiin 2670g painoinen taimen. Vuonna 2011 aloimme pääsemään hieman sisään Virmailanselän kalastukseen. 2011 saimme useita lähellä mittaa olevia kisakaloja sekä myös vuonna 2012. Nämä siis samoilta paikoilta. Totesimme, että koluamme jatkossa näitä koska käyntimäärämme Päijänteellä eivät riitä koko järven ottipaikkojen etsimiseen. Vuonna 2013 saimmekin jo näiltä paikoilta kisakalan, joten tämä lisäsi uskoa touhuun. Vuoden 2014 kisasuunnitelman ehkä jo arvaattekin;)

Kisapäivä nro 1 käynnissä

Kisan avaus alkoi kuten aikaisemminkin, ainoa muutos oli se ettei kunnanjohtaja ehtinyt paikalle tänä vuonna. Liekö julkisen talouden säästöt iskeneet tähänkin sektoriin...heh! Osallistujamäärät ovat valitettavasti vähentyneet viime vuosina ja tähän on varmasti monia syitä. Ehkä mainitsemisen arvoiset syyt ovat kuitenkin taloudellinen suhdanne sekä viime vuosien heikko kalantulo. Siinä missä kisassa oli vielä 150 venekuntaa muutama vuosi sitten, niin tänä vuonna kisassa oli 90 venekuntaa. Tänä on vielä paljon, mutta trendi on huolestuttava.

Mutta sekä mikä ei osoita taantumisen merkkejä, on perjantai- illan karaoke. Se raikaa Padasjoen venesatamassa entiseen malliin. Heti kun astuimme sisään rantaravintolaan, niin johan siellä oli RUOSKA mikrofonin ääressä. Ja joku vielä väittää etteivät kalamiehet osaisi laulaa...

Kisa starttasi klo 09:00, jonka jälkeen suuntasimme Virmailanselälle. Vesi päijänteellä oli +15 astetta, joka on kylläkin paljon. Lämmin syksy on tehnyt sen, että vesi on tasalämpöistä hyvin syvälle saakka. Troolareilta saimme tiedon, että vedenlämpö on 15- astetta aina 20m saakka. Tämä ei tietysti luvannut liikoja, mutta oma venekuntamme innostuu haasteista.

Ville & raksinviritys

Kisa meinasi alkaa loistavasti, kun edellisvuoden ottipaikan kohdalta ulommainen plaanari lähti ja lujaa. Ville ehti ottaa vavan käteen sekä pitää tätä hetken aikaa. Kala pärskäytti veneen takana ja irtosi tässä rimpuilussa. Katsoimme Villen kanssa toisiamme ja totesimme, että ensimmäinen kisakala oli kiinni. Vaikka perjantain karaoke hieman painoi pohkeissa, niin kyllä äijiin tuli virtaa tämän episodin jälkeen. Kala nappasi syvyyskäyrän matalammalta puolelta eli noin 9-12m vedestä, josta edellisvuotena saimme kaloja. Tämän jälkeen kokeilimme muutamia matalikon reunoja, joissa vettä oli 6m. Nämä tuottivat haukia, joten muutaman tunnin kokeilun jälkeen palasimme syvän veden äärelle. Seurasi useamman tunnin rauhallinen osuus.

Kovaa pyyntiä, vaikka aina ei vapa nytkähtele

Aavistelin itse, että tänään kala saattaisi olla aktiivinen kisan lopputunteina. Kisa päättyy klo 18:00. Sovimme, että vedämme ottipaikan reunan loppuillasta syvän päältä jossa vettä noin 30-40m.

Ottipaikka

Olimme katsoneet kelloa, että kisaa on jäljellä vajaa tunti. Olimme sopineet, että klo 17:30 jälkeen alamme miettimään vehkeiden ylöskelaamista. Klo 17:20 tapahtui jotain odottamatonta, nimittäin Paatsalon läheltä seurasi tuplatärppi. Toisen puolen sisimmäinen plaanari lähti erittäin lujaa peräaaltoon sekä toisen puolen ulommaisen kelan räikkä huusi tasaisen rauhallisesti. Otimme sisintä plaanari sisään ensin. Ville sai kelattua kalaa sisään jokusen minuutin, jolloin näimme sen jurovan perävirrassa. Meidän silmään kala näytti reilulta taimenelta, joten taisi pientä jännitystä olla ilmassa. Tämä kala kuitenkin irtosi ja Villestä paistoi selkeä pettymys. Ville tiesi kuten minäkin, että tällä kalalla oltaisiin oltu kisassa korkealla. Murheille ei kuitenkaan ollut aikaa, koska toisella puolella oli kala kiinni. Annoin Villen kelata tämänkin. Kala tuli ylös noin kymmenessä minuutissa, mutta tunsimme tämänkin olevan hyvän kokoisen taimenen. Kala haavittiin peräaallosta ylös ja suoritimme kalan mittauksen veneessä. Kalan pituus näytti oman mittamme mukaan 61cm, ja nyt alkoi jännittää. Molemmat kalat olivat ottaneet Anchovy Special Rainbow väriin, vaikka näitä ei ollut vedossa kuin 2 kpl. Tämä oli ilmeisesti päivän väri taimenen suhteen.

Veimme kalan puntarilla, mutta 9mm erotti meidän päivän kolmannesta sijasta. Virallinen punnitus kertoi kalan pituudeksi 60.1cm, joten tätä ei luonnollisestikaan hyväksytty kisaan. Pakko myöntää, että kyllähän se hieman harmitti kun se oli näin lähellä. Puntarille tuotiin vain 2kpl mittakaloja, joten marginaalit ovat pienet. Venekuntamme oli kuitenkin hyvin tyytyväinen, koska mittakalan saamiseen Päijänteeltä pitää aina olla tyytyväinen. Etenkin kun huomioidaan se, että saamakkeella oli ensimmäisenä päivänä paljon enemmänkin. Tätä se on vetouistelu on ja tämä pitää nälän yllä tulevia vuosia ajatellen.

MIttakala 60.1cm, mutta 9mm kisamitasta

Toiseen kisapäivään lähdimme siitä tilanteesta, että lähdemme kokeilemaan samaa paikka mistä kala söi edellisenä päivänä. Todettakoon se vielä, että lauantain lopetuksen yhteydessä oli syöty 8 raksia, joten viimeinen tunti oli tapahtumarikas. Miksipä siis paikkaa vaihtamaaan.

Kisapäivä nro 2 starttasi klo 07:00

Pyhänä oli kalakeli

Paatsalon vieressä on hyvin syvää aivan rannan tuntumassa

Pyhänä päivä kului hyvin verkkaisesti ilman tapahtumia. Klo 12:40 edellispäivän ottipaikalta uistellessamme niin reunimmainen plaanari lähti lujaa. Erikoista oli se, että tänä viikonloppuna kaikki lähdöt olivat yllättävän rajuja. Tällä kertaa olin itse vavan päässä ja sanoin Villelle, että tämä kala se vain jatkaa menoaan. Kala otti taas kerran Rainbow huppuun. Hetken ehdin pitää vapaa kädessä, kunnes tunsin että siima löystyi. Kun tarkistimme pyydön, niin takakoukut olivat hieman suoristuneet. Merkillisen vauraita kaloja tuntui osuvan kohdallamme tällä kertaa. Mutta kilpailuun suhteen tämä ei auta. Viimeinen tunti ei tuottanut tällä kertaa mitään, joten tällä kertaa ei lähdetty kotiin palkintojen kera. Mutta pakko se on myöntää, että olimme viikonloppuun hyvin tyytyväisiä. Tapahtumia oli todella paljon ja voidaan todeta, että voitto oli lähes käsinkoskelteltavissa, mutta ei tällä kertaa se ei ollut meidän. Tässä lajin suola piileekin.

Toinen asia mikä oli meille hyvin tunteellista, oli se että kyseessä oli hienosti palvelleen Dragon viimeinen reissu. Uskollinen soturi vaihtuu ja tilalle saadaan lokakuun alusta Quicksilver Captur Pilothouse 675. Kerron tästä hieman tarkemmin erikseen. Seitsemän vuotta Dragon kyydissä olivat antoisia sekä kalaisia. Luopuminen on luonnollisesti hankalaa, mutta uskon Dragon löytävän hyvän kodin.

Itse Päijänteen kisassa saatiin 4 kalaa ja osallistujia oli 90 venekuntaa. Voidaan todeta, että pohja on saavutettu ja tästä voidaan vain nousta ylöspäin. Ehkä 1-2 viikkoa myöhäisempi kisan järjestäminen olisi toivottu muutos, mutta vähentääkö tämä väkeä entisestään niin vaikea sanoa. Usko on kova siihen, että ensi vuonna kaikki on toisin.
Kiitos kisajärjestäjille hienosta viikonlopusta ja ensi vuonna näemme taas!


Kireitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti