sunnuntai 7. joulukuuta 2014

70cm joulukalan metsästystä Näsijärvellä

Oli kyse ilmiselvästä revanssista, koska viimeksi meiltä oli päässyt mahdollinen kotijärven enkkakala karkuun ja tämähän oli jäänyt kaivertamaan kalamiesten hampaankoloa. Vieläkin mieleen piirtyy se kuinka järvilohi ravistaa hypyssä raksin irti suupielestä. Kyllä me vielä kohtaamme;)

Selkeästi utuisten päivien jälkeen oli vuorossa kirkkaampi päivä, jolloin ilmanpaine lähti selvään nousuun. Olimme suunnitelleet päivän strategian siten, että uistelu keskittyy välikoljolle. Takilat jätettiin pois tällä kertaa ja pintakalvoon laitettiin kunnolla tavaraa järvilohien sekä taimenien kiusaksi.

Sää aamulla oli henkeäsalpaava

Otimme aluksi selvän strategian järvilohen suhteen, kun panostimme syvän päällä uisteluun. Vettä oli alla koko ajan 40-50m. Aamusta keli oli suhteellisen tyyni, jonka jälkeen aalto alkoi vähitellen nousta. Ensimmäiseen tuntiin ei tapahtunut lainkaan mitään, kunnes saimme pari kalaa hetken sisään. Nämä kalat tulivat sivutönköistä, joissa painoa oli 80g. Taimen kaloista oli taimen ja toinen järvilohi. Molemmat kalat olivat samasta muotista, noin 45cm mittaisia. Sanoin tämän jälkeen kalakaverilleni Villelle, että nyt on syytä vaihtaa paikkaa. Minulla oli sellainen kutina, että tästä paikasta ei saa isompaa kalaa tänään. Moni uistelija varmaan tietää kyseisen tunteen ja olemme seuranneet tätä tuntemusta koko vetouisteluaikamme. Se on monesti pelastanut päivän.

Aamupäivä keskityttiin syvän päällä uisteluun järvilohen toivossa


Lähdimme koittamaan taimenta matalasta, kun olimme uistelleet puhtaasti "järvilohistrategialla" viimeiset reissut. Välikoljon reunoilla on houkuttelevia patteja syvän veden lähellä, josta on monet paremmat taimenet nostettu. Pateilla vettä on tyypillisesti 5-8, jonka reunoja lähdimme kiertämään. Meillä oli vedossa pääosin Anchovy Bullet Roll huppuja, joihin luottamuksemme on lisääntynyt voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Bullet Roll huppu on helppo käsitellä, sekä uinnin säätäminen ei ole aivan niin herkkää kuin pikkuveljessä Anchovy Specialissa. Saimme aikanaan tynnyriuinnilla paljon kalaa, mutta parina viime vuotena olen alkanut uskoa enemmän myös putkiuintiin. Jostain syystä kalat ovat pitäneet tästä välillä enemmän, kuten esimerkiksi tänä kautena. Bullet Roll huppuun saa erinomaisen putkiuinnin, jossa raksi pyörähtää äärimmäisen hitaasti akselinsa ympäri. 

Uistelimme matalassa useamman tunnin ajan ja erään patin läheisyydessä onnistuimme saamaan pari taimenta peräjälkeen. Taimenet olivat kuitenkin nämäkin 45-50cm mittaisia, aivan kuin samasta istutuserästä, kuten varmaan olivatkin. Päästimme kalat hellävaroen kasvamaan, jotta nämäkin taimenet voivat olla ensi kaudelle 60cm mittaisia. Tässä vaiheessa veneessä oli käynyt neljä kalaa, mutta meillä oli vielä vahvasti kipinää isomman kalan suhteen. Sanoin tässä vaiheessa Villelle, että nyt kaarretaan lopuksi Hornun patjalle, joka on maineessa isomman kalan suhteen. Tämä on varmaan ainoita paikkoja Näsijärvessä, josta me emme ole saaneet yhtään isompaa kalaa. Aivan suunnattomasti emme ole täällä vetäneet, mutta useita kertoja kuitenkin. Aikaa oli jäljellä parisen tuntia, joten kaikki laitettiin viime hetken varaan.

Aloimme lähestyä Hornun patjaa, joka sijaitsee Hornun ja Taulaniemen välisellä veneväylällä. Paras ottialue on tultaessa pohjoisesta etelään. Näin mekin teimme tällä kertaa. Juttelimme hauskoja Villen kanssa, sekä aloimme pohtia sitä, että taitaa jäädä "joulukala" saamatta vielä tällä reissulla. Samaan aikaan katsoin juuri reunimmaista pikkuplaanaria, joka jäi toden teolla taakse ja räikkä huusi. Totesin Villelle, jonka väsytysvuoro oli, että nyt on hyvä kala. Saimme videokameran viritettyä valmiiksi onnistuneesti, joten väsytys on taltioitu. Näistä tehdään talvella oma koosteensa. Ville alkoi ottaa kalaa sisään ja heti huomasi, että on paremmasta kalasta kysymys. Kala jäi ensin vahvasti veneen taakse, mutta tämän jälkeen ottikin spurttia sivulle muiden pikkuplaanareiden sekaan. Onneksi kala otti vain yhden toisen setin mukaansa. Minä ohjailin venettä ja olin valmistellut haavin loppuhuipentumaa varten. Nyt Villen täytyi kelata kahta kelaa yhtä aikaa, jotta väsytys pysyi hanskassa. Nyt kala olikin jo 15mi veneen sivulla pinnassa keskellä isoa siimasoppaa. Tässä vaiheessa pelkäsimme erityisesti kovia spurtteja, koska emme pystyneet antamaan kalalle löysiä kovin helposti. Sanoin Villelle, että kohta otetaan kyytiin muista seteistä huolimatta. Olimme ensin varmoja, että kyseessä on varmaan järvilohi. Nyt kuitenkin varmistui, että sehän on iso taimen. Ville taiteili kahden kelan kanssa, että taimen saataisiin haavimisetäisyydelle. Nyt se oli siinä - katsoimme taimenen kanssa toisiamme silmiin. En vielä kastanut haavia veteen, koska näin että kalalla oli vielä muita aikeita. Taimen tuli uudestaan samalle etäisyydelle ja tein nopean piston haavilla. Nyt taimen oli kyydissä ja päästimme ilmoille hurjat riemuhuudot. 

Tinke ja taimen
N
Nyywe ja taimen


Taimenella oli pituutta 72cm ja se painoi tasan 4kg. Kala oli sopusuhtainen, ei mitenkään erityisen pulska. Tämän kokoinen taimen voisi hyvin painaa 5kg+. Taimenen viimeiseksi suupalaksi koitti Anchovy Bullet Roll värissä UV Purple Black, jota uitettiin salakan kanssa. Taimen oli myös vahvasti tankkaamassa, koska kalan mahassa oli kaksi noin 15cm mittaista muikkua sekä paljon pientä kuoretta. 

Taimen tankkasi vahvasti - mahassa muikkua ja kuoretta


Päivä oli päättynyt onnellisesti ja oli aika nostaa kamat ylös sekä suunnistaa kotisatamaan. Näsijärvi oli ollut antoisa kalamiehiään kohtaan ja kotijärven hyvä nykyinen tila on äärimmäisen hieno asia. Nyt voimme liittää Hornunkin yhdeksi ison kalan ottipaikoista meidänkin kohdalta.

Kuu siivitti kalamiehet kotisatamaan


Kireitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti