lauantai 4. kesäkuuta 2016

Venetrailerin kölirullien vaihto - Stolzit alle

Ei mennyt edes täyttä kautta uuden venetrailerin kanssa, kun havaitsin viime vuonna, että valtaosa venetrailerini kölirullista on halki. En meinannut aluksi uskoa, että voivatko nämä kaikki olla todellakin keskeltä halki. Laskimme veneen vesille ja näin todellakin oli, että tehdasvarustellut JSI 2700 trailerin kumirullat eivät kestäneet Quicksilveriä. Oli aika miettiä, että mitä alle seuraavaksi?
Kumirullat halkesivat keskeltä Quicksilverin alla

Lähes kaikki kölirullat olivat halki

Quicksilveriä kuljettaa JSI- 2700

Voitte ehkä jo tässä vaiheessa arvata, etten aikonut vaihtaa toisia kumisia kölirullia alle. Myös edellisen veneeni kohdalla kumirullia sai vaihtaa, mutta kestivät sentään muutaman vuoden. Silloinkin piti vaihtaa vain yksittäisiä, ei kokonaista sarjaa. Olin kuullut pelkästään kehuja Stolzin kölirullista, jotka edustavat kölirullien aatelia. Tuntui luonnolliselta, että näiden suhteen ei kannata kursailla, jotta saadaan veneenlaskusta tehtyä entistä jouhevampaa. Voitte vain kuvitella, että kuinka hyvin tuollainen keskeltä haljennut kumirulla luistaa tai pyörii - ei lainkaan! Ja tehtaalla ei turhaan mitään voiteita rulliin laiteta, kuivana ilmeisesti luisto on kaikkein paras?

Sovimme yhteistyöstä Teohydraulin kanssa, joka tuo maahan Stolz kölirullia. He toimittivat rullat minulle, koska halusivat samalla nähdä, että kuinka ne kestävät kovaa käyttöä Quicksilverin alla. Ja minähän otin tämän haasteen vastaan. Tarkoituksena on myös raportoida matkan varrelta, että miten venetrailerirullat kestävät menossa mukana. Ensin kuitenkin piti vaihtaa uudet rullat alle.
Työkalut ja tarvikkeet rullien vaihtoon

Kölirullien sisällä olevat tapit oli tarkoitus voidella vesivaseliinilla

Irroitin kaikki vanhat rullat ja tarkistin samalla, että kuinka hyvässä kunnossa metallitappien sokat olivat. Osan uusin ja osa kelpasi vielä jatkamaan elinkaartaan. Vaihto sujuu suhteellisen nopeasti ja noin tunnissa rullat saa vaihdettua koko trailerin osalta. Yksi tärkeä asia on voidella kölirullien sisällä olevan metallitapit kunnolla vesivaseliinilla. Tämä takaa rullien luiston ja helpottaa veneen nostoa sekä laskua huomattavasti. 
Kunnon kerros vesivaseliinia takaa kölirullan hyvän pyörimisen

Noin tunnissa kölirullat oli vaihdettu Stolzeihin

Kehutut kölirullat valmistetaan Amerikassa

Nyt veneenlasku/nosto on toivottavasti jatkossa yhtä nautintoa?

JSI entistä valmiimpana trailerointia varten

Seuraavissa juttusarjoissa tuodaan esille kokemuksia Stolz kölirullien osalta ja miten ne ovat toimineet omassa käytössäni. Mikäli kölirulla- asiat myös mietinnässä tai vaihtoa vaille, niin Stolz kölirullat saat kätevästi Teohydraulin nettikaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti