maanantai 20. huhtikuuta 2015

Merilohenuistelu Selkämerellä - Iso- Pietarista - Porin majakkaan

Selkämeri on lainehtinut vapaana jo pitkään vuoden 2015 osalta ja voiko mennyttä talvea edes sellaiseksi sanoa. Ensimmäiset uistelijat ovat ehtineet merelle jo huhtikuussa, mutta isommassa mittakaavassa merilohenuistelukausi alkaa Selkämerellä vapun jälkeen. Menneisyydessä, kun syönnöslohta oli enemmän ja istukkaina käytettiin Nevan kantaa, niin vesille kannatti pyrkiä heti jäiden lähdön jälkeen. Nykyisin Selkämeren lohenuistelu on enemmän tai vähemmän nousulohen varassa. Onneksi Itämeren lohikanta on nykyisin hyvällä mallilla ja esimerkiksi 2014 Torniojokeen nousi ennätysmäärä lohia. Mahdollisuudet nousuloheen Suomen mittakaavassa ovat hyvät ja lääniä Selkämerellä riittää yllin kyllin.

Merilohenuistelun suhteen koimme kipinän 2008, jolloin meitä houkuteltiin jo kovasti Porin merialueelle. Vuonna 2009 aloitimme merilohen uistelun Porissa, jonka jälkeen olemmekin olleet "pysyvästi" koukussa. Jo ensimmäisenä vuonna koimme unohtumattomia hetkiä Selkämerellä, jonka jälkeen kevät on aina varattu Selkämeren aalloille. Perheenlisäys vaikutti muutamana kautena uistelumäärään, mutta nyt tilanne on tasoittunut sen suhteen. Viime kaudella pääsimme taas nauttimaan hienoista hetkistä tyynellä Selkämerellä, auringon paistaessa komeasti kalamiesten ylle. Kaudelle 2015 on luvassa enemmän uistelutunteja ja siksi talven on hahmoteltu strategiaa kevään osalta. Tässä suureksi avuksi on ollut Selkämeren merikartta, jota on tutkiskeltu snapsilasin ääressä. Itse luotan avoimeen tiedonjakoon, joten päätin kertoa suunnitelmistamme sekä havainnollistaa merikartasta otettujen kuvien avulla ottipaikkoja. Esittelyssä ovat ottipaikat Iso- Pietarista, Porin majakkaan asti.

Luvian ottipaikat:


Ison lohen paikka Iso- Pietari

Vanhoista saalisraporteista voi huomata monesti ottipaikkana Iso- Pietarin, joka sijaitsee Luvian korkeusasteella. Etenkin yhtälö iso nousulohi sekä Iso- Pietari tuntuvat kovasti liittyvän toisiinsa. Nousulohi nousee monesti keväisin aivan rannikkoa pitkin, etenkin kun rannikon läheinen vesi on lämpimämpää ja tuulet ovat sopivasti etelänsuuntaisia. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen paikka Toukokuussa, josta on helppo ajaa ylemmäs ja koko ajan ollaan potentiaalisella ottialueella.

Mahdollisuus Pietarin kalasaaliiseen

Nousulohi nousee usein aivan rannikkoa pitkin


Lännennaulat- kevään ottipaikka

Moni paikallinen uistelija luottaa toukokuun osalta lännennauloihin, joka on kieltämättä erinomainen paikka. Matalikko tulee tässä kohdin selkämerta ulommas merelle, joka muodostaa houkuttelevan ottipaikan tavoitella mertemme kuningasta, merilohta. Merilohen on muutettava nousuväyläänsä näillä kohdin ja nekin nousukkaat, joilla on mahdollisesti suorempi nousureitti tulevat penkan vierestä.Suosittelen vetämään matalan reunaa sekä käymään välillä ulommalla syvyyskäyrällä. Etelä- ja Länsituulella erinomainen paikka.

Toukokuu kannattaa viettää Lännennauloilla

Iso- Pietarilta on hyvä vetää kohti Lännennauloja


Säpin korkeudella

Nousulohelle otollinen nousureitti jatkuu lännennaulojen yläpuolella ja erityisesti Säpin lähettyvillä on erinomaisia penkkoja. Näitä kannattaa ehdottomasti vetää edestakaisin ja odottaa nousulohien saapuvan reitille. Ja on vuorenvarmaa, että ne uivat tätä reittiä pitkin. 

Tätä penkkaa ei kannata ohittaa

Tätä reunaa pitkin nousulohi nousee


Porin ottipaikat:


Sumppa

Nousulohi ui monesti hyvinkin sisällä Porin korkeudella, melkein öljysatamaa kolkutellen. 90- luvulla lohia saatiin Kumpelin vierestä, miksei nykyisinkin? Paikallisten kuulee monesti puhuttavan Sumpasta, joka on mielenkiintoinen matalikko ja hyvin moniulotteinen. Nousulohi on usein silakan ja muiden ruokakalojen perässä aivan SumparBådanin reunoilla. Joka kevät täältä nostetaan 15kg+ ylittyvä merilohi. Sopivalla Länsituulella kala saattaa juurikin olla hyvinkin sisällä, joten tämän yli ei kannata ajaa plaanissa. Kun löydät kalaparvet, niin alueelle kannattaa jäädä pyörimään.

Kun alueella on täkyparvia, niin alueelle kannattaa jäädä kiertämään


Annabella

Poijusta sen tunnistaa ja tähän ei tarvitse pitkälti ajaa esimerkiksi Reposaaresta. Keväänä jolloin rannikkovesi on lämpimämpää kuin ulompana on Annabellan aika. Myös toukokuun ensimmäiset viikot kannattaa vetää kyseisellä alueella. Tästä on helppo kiertää muilla paikoille, kuten Länsikepille sekä majakalle. Annabellan vierestä on saatu isoja lohia välillä 15-18kg.

Rannikkoveden ollessa lämmintä - tulevat lohet Annabellalle



Se legendaarinen länsikeppi

Kaikki ovat kuulleet Länsikepistä ja joskus jäät vievät sen mukanaan, mutta aina se vain sinne ilmestyy. Yksi selkeimmistä ottipaikoista Porissa, josta on nostettu määrällisesti ehkä eniten lohia. Uistelupaine on luonnollisesti suurinta tällä alueella. Ainakin yksi ellei useampi +20kg merilohi on nostettu tältä alueelta. Täkykalat viihtyvät kyseisellä alueella vuosi toisensa perään.

Maamerkki, joka kannattaa painaa mieleen sekä plotteriin

Erinomainen vetoalue Länsikepiltä kohti majakkaa


Porin majakka

Majakanvartijan tiedetään pysyneen aikanaan hyvinkin lohessa, sen verran otollinen ottipaikka majakka on. Uistelijan kannattaa kiertää majakkaa eri suunnista sekä jatkaa uistelulinjaa majakan jälkeen vielä pohjoiseen. Suosittu uistelulinja muodostuu Länsikepin sekä majakan välille. Kaikkein parasta aikaa majakan sekä länsikepin seuduilla on toukokuun lopusta aina kesäkuun puoliväliin saakka. 

Majakan ympäristö on tunnettua ottialuetta



50m penkka ulompana

Iso lohi nousee aina ulompana todettiin vetouistelulehdessäkin tuoreimmassa numerossa. Osa paikallisista painottaa uistelun kauemmas niin sanotun 50m penkan tuntumaan. Tänne ajoa kertyy tuollaiset 20km Reposaaresta. Erityisesti pohjoistuulella lohet nousevat monesti ulompaa, jolloin kannattaa uistella selkeästi etäämpänä rannasta. On myös keväitä, jolloin vesi on lämpimämpää ulompana, ja nousulohien nousureitit löytyvät kauempaa. Kannattaa seurata muita veneitä, niin paikat käyvät pian selville itse kullekin.

Isot lohet nousevat ulompana - kuuluu merilohenuistelijoiden mantra




Kireitä siimoja kaikille Selkämeren uistelijoille tasapuolisesti! Nähdään merellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti